Selectați pagina

Cyber ​​Poligon 2021: Pregătiri pentru o pandemie cibernetică?

Cyber ​​Poligon 2021: Pregătiri pentru o pandemie cibernetică?

Notă: Amintim că ieri, pentru cîteva ore Facebook, Instagram și WhatsApp, au fost la pământ! După Facebook, căzuse și internetul furnizat de rețelele de telefonie mobilă din SUA şi alte ţări ale lumii.

cyber polygon

Cyber ​​Poligon 2021: Pregătiri pentru o pandemie cibernetică?

Pregătiri pentru o pandemie cibernetică: Cyber ​​Poligon 2021 – exercițiul pentru punerea în scenă a unui atac asupra rețelelor de aprovizionare

Va fi Cyber ​​Poligonul 2021 la fel de profetic ca Evenimentul 201 în simularea unui viitor răspuns pandemic?

Forumul Economic Mondial (WEF) va organiza un alt exercițiu de simulare a unui atac cibernetic în timp ce continuă să se pregătească pentru o posibilă pandemie cibernetică, despre care fondatorul Klaus Schwab spune că va fi mai rea decât actuala criză globală.

Hackul SolarWinds a servit ca un apel de trezire privind vulnerabilitățile în fața unui atac asupra rețelelor de aprovizionare, vulnerabilități prezente încă în organizațiile publice și private, și a servit ca un avertisment că următoarea fisură ar putea fi exponențial mai gravă în ceea ce privește răspândirea prin orice dispozitiv conectat la internet.

WEF a anunțat, după terminarea exercițiului de simulare a unui atac cibernetic Cyber ​​Polygon de anul trecut și menit să prevină o pandemie digitală, că ediția 2021 va avea loc pe 9 iulie.

„Un atac cibernetic cu caracteristici asemănătoare COVID s-ar răspândi mai repede și mai departe decât orice virus biologic” – Forumul Economic Mondial (WEF)

Anul acesta, Cyber ​​Polygon 2021 va simula un atac cibernetic fictiv, cu participanți din zeci de țări, care răspund la „un atac țintit asupra unei rețele de aprovizionare din cadrul unui ecosistem corporativ, în timp real.”

Potrivit WEF, COVID-19 era cunoscut ca un risc anticipat, la fel și echivalentul său digital.

Mai mult, „un atac cibernetic cu caracteristici asemănătoare COVID s-ar răspândi mai repede și mai departe decât orice virus biologic. Rata sa de reproducere ar fi de aproximativ 10 ori mai mare decât cea pe care am experimentat-o ​​cu coronavirusul.”

„Este important să privim criza COVID-19 ca pe o mare șansă de a învăța din lecțiile comunității de securitate cibernetică, pentru a atrage și îmbunătăți nepregătirea noastră (sic!) pentru o potențială pandemie cibernetică” – Klaus Schwab

Aici, aruncăm o privire către trei tendințe care apar din Cyber ​​Polygon 2020, pentru a descoperi ce mișcări pot face sectoarele public și privat în așteptarea unei pandemii digitale.

Dar, mai întâi, de unde a venit noțiunea de „pandemie cibernetică”?

O pandemie cibernetică anticipată

În observațiile sale de bun venit la Cyber ​​Polygon 2020, fondatorul WEF, Klaus Schwab, a avertizat despre o „pandemie cibernetică” care ar fi mai gravă decât actuala criză globală.

„Știm cu toții, dar acordăm o atenție insuficientă, scenariul înfricoșător al unui atac cibernetic la scară largă, care ar aduce o oprire completă a sursei de energie electrică, a transporturilor, a serviciilor spitalicești, a societății noastre în ansamblu”, a spus el.

„Criza COVID-19 ar fi privită în acest sens ca o mică perturbare în comparație cu un atac cibernetic major”.

Schwab a adăugat:

„Este important să privim criza COVID-19 ca pe o mare șansă de a învăța din lecțiile comunității de securitate cibernetică, pentru a atrage și îmbunătăți nepregătirea noastră pentru o potențială pandemie cibernetică”.

Pe măsură ce lumea digitală invadează lumile noastre fizice și biologice, un atac cibernetic eficient ar putea compromite orice este conectat la internet, inclusiv:

 • Dispozitive medicale care țin oamenii în viață
 • Ecosistemul Internet of Things (IoT) de dispozitive conectate care rulează în case inteligente (camere, microfoane, senzori etc.)
 • Internetul organismelor (IOB)ecosistemul de oameni conectați digital
 • Sisteme financiare globale
 • Rețele energetice
 • Instalații de tratare a apei
 • Sisteme IT guvernamentale
 • Infrastructura militară și de apărare
 • Și altele

În prezent, „Singura modalitate de a opri propagarea exponențială a unei amenințări cu atacuri cibernetice asemănătoare COVID”, conform WEF, „este să deconectați complet unul de celălalt dar și de la internet milioanele de dispozitive vulnerabile”.

Dar,

O singură zi fără internet ar costa economiile noastre mai mult de 50 de miliarde de dolari și asta înainte de a lua în considerare daunele economice și sociale în cazul în care aceste dispozitive ar fi legate de servicii esențiale, precum transporturile sau asistența medicală”.

„Criza COVID-19 ar fi privită în acest sens ca o mică tulburare în comparație cu un atac cibernetic major” – Klaus Schwab

Nu mai este nevoie să fie spus că o pandemie cibernetică ar face ravagii în aproape toate aspectele societății.

Oricum, diavolul se ascunde în detalii, iar soluțiile recomandate pentru o pandemie cibernetică ar putea fi mult mai dăunătoare libertății individuale decât atacul cibernetic în sine.

Cyber ​​Polygon 2020 Tendințe emergente

Tema centrală exercițiului Cyber ​​Poligon 2020 a fost „pandemia digitală: cum să prevenim o criză și să consolidăm securitatea cibernetică la toate nivelurile”.

Scopul declarat al evenimentului Cyber ​​Polygon de anul trecut a fost acela de a:

 • Dezvolta competențele echipelor în respingerea atacurilor cibernetice
 • Angaja managementul organizațiilor și corporațiilor globale în dialogul privind securitatea cibernetică
 • Crește gradul de conștientizare a publicului în domeniul securității cibernetice

Exercițiul a inclus două piese paralele: un flux live pentru un public în masă și instruire tehnică pentru specialiștii în securitate cibernetică, iar 120 dintre cele mai mari organizații rusești și internaționale din 29 de țări s-au alăturat antrenamentului tehnic pentru a exersa răspunsul la un atac țintit, care vizează piratarea datelor companiilor și subminarea reputației acestora.

În timp ce partea de instruire tehnică a evenimentului a fost dedicată răspunsului la un singur atac, conversațiile din porțiunile fluxului live au oferit cele mai multe informații pentru a face față potențialelor consecințe ale atacului de tip pandemie digitală.

Iată trei tendințe care apar din  discuțiile în flux live și din raportul de rezultate Cyber ​​Polygon 2020:

1) Guvernele se vor îndrepta inevitabil către schemele de identitate digitală

Vorbind la Cyber ​​Polygon 2020, fostul prim-ministru britanic Tony Blair a declarat cu încredere că guvernele se deplasează „absolut, inevitabil” în direcția adoptării identității digitale.

„ID-ul digital pentru mine este o parte foarte importantă a viitorului” – Tony Blair

Identitatea digitală este o componentă majoră a marii agende de resetare a WEF, întrucât se referă la tehnologiile de transformare care alimentează a patra revoluție industrială.

O identitate digitală păstrează o evidență a tot ceea ce faceți online, inclusiv ceea ce partajați pe rețelele sociale, site-urile web pe care le vizitați și geolocalizarea smartphone-ului dvs. și poate găzdui toate acreditările pe care le-ați găsi în mod normal într-un portofel fizic, cum ar fi permis de conducere, card de asigurare și carduri de credit.

În discuția sa, Blair nu a argumentat motivul pentru care deținerea unei identități digitale ar fi atât de necesară pentru a preveni o pandemie cibernetică, ci mai degrabă faptul că identitățile digitale ar fi o parte inevitabilă a ecosistemului digital și, astfel, guvernele ar trebui să colaboreze cu companiile de tehnologie care protejează și reglementează utilizarea acestora.

„Identitatea digitală pentru mine este o parte foarte importantă a viitorului”, a spus Blair.

„Inevitabil, guvernele vor merge în această direcție – absolut, inevitabil”, a adăugat el.

„Și deci ceea ce cred că este cel mai important este ca noi, din partea politică, să ne trezim la potențialul tehnologiei și să ne angajăm cu factorii de schimbare care inventează tehnologia, astfel încât să o înțelegem și să o putem reglementa în mod sensibil și nu prost”.

Dacă un hacker ar dobândi controlul asupra identității digitale a cuiva, ar putea pur și simplu să-l excludă din societatea civilă, ștergându-i complet sau exploatându-i informațiile în așa fel încât să blocheze victima să demonstreze că are bani în bancă, un pașaport care să-i permită să călătorească, un permis de conducere valid, dovada imunității și orice alte acreditări necesare unui cetățean pentru a accesa bunuri și servicii.

Și, cu toate că identitățile digitale promit multe în ceea ce privește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență a milioanelor de oameni atunci când sunt guvernate etic, ele sunt, de asemenea, utilizate de guvernele autoritare pentru a profila și controla comportamentul cetățenilor în cadrul unui sistem de credit social.

Indiferent dacă datele sunt securizate sau nu, libertatea individuală va depinde de modul în care este utilizată tehnologia și de nivelul de încredere acordat celor care o guvernează .

Potrivit unui  raport WEF din 2018, „identitatea digitală determină la ce produse, servicii și informații putem avea acces – sau, dimpotrivă, la ce nu” – nivelul care să fie determinat de comportamentul nostru online.

Dacă Blair are dreptate și guvernele vor adopta inevitabil identități digitale, atunci un atac cibernetic bine coordonat care afectează sistemele de identitate digitală ar duce la o pandemie cibernetică care afectează întreaga societate.

2) „Știri false” este o pandemie digitală și majoritatea cetățenilor sunt incapabili să gândească critic.

Cyber ​​Polygon 2020 și-a dedicat una dintre sesiunile de fluxuri live conceptului de „știri false” ca fiind o pandemie mortală, digitală, care afectează 2020.

„Dacă ne referim la cineva care […] nu a citit prea mult, ale cărui cunoștințe sunt limitate – persoana respectivă este mult mai ușor de păcălit și mult mai pregătită să accepte orice i se spune” – Vladimir Pozner, jurnalist

La sfârșitul conversației lor, prezentatorul BBC World News Nik Gowing și veteranul jurnalist Vladimir Pozner au ajuns la concluzia că persoana medie cu vârsta de vot nu era capabilă să gândească în mod critic pentru ei înșiși și era mai probabil să înghită orice informație pusă acolo decât cineva care a mers la o universitate.

Atât Gowing, cât și Pozner au fost de acord că majoritatea cetățenilor erau inculți, nu citiseră prea mult și nu călătoriseră suficient pentru a ști diferența dintre ceea ce era fals și ceea ce era real.

Pozner: „Vă lansați argumentația pe baza sentimentului că spectatorul, ascultătorul, cititorul dvs. mediu are o perspectivă critică de la început.”

„Cred că există o mulțime îngrijorător de mare de oameni care nu au acea perspectivă critică și o înghit întreagă, pur și simplu”.

Gowing: „Sunt de acord […]„ Trebuie să ai acel instinct de a întreba”.

Pozner: „Dacă cineva este bine educat, are studii universitare, a citit, a călătorit – reacția acelei persoane la ceea ce citește sau ascultă este un lucru.

„Dacă te referi la cineva care a terminat liceul sau altele asemenea și nu a avut ocazia –  din cauza poate a locului de unde vine acea persoană – să citească prea mult, ale cărei cunoștințe sunt limitate – acea persoană este mult mai ușor de păcălit și mult mai mult gata să accepte orice i se spune.

„Când avem de-a face cu această minciună deliberată, către cine se adresează în principal?”

„În opinia mea, este îndreptată în principal către persoana obișnuită – nu către elita intelectuală, nu către cei care au capacitatea de a o gândi efectiv, ci către cei care nu au avut acest avantaj, către persoanele mai puțin privilegiate, care sunt majoritatea și care sunt cei care votează și care sunt cei care, în cele din urmă, când spun: „ oamenii ”, ei înșiși sunt „ oamenii ” și cred că ei sunt cei care sunt victimele acestei tendințe.”

Presupunând că oamenii obișnuiți nu sunt capabili să gândească critic și că, prin urmare, majoritatea cetățenilor sunt „victime”, cei doi jurnaliști au îndreptat conversația către modul de protejare a victimelor „pandemiei de știri false”.

Dar, în cele din urmă, habar nu au avut cum să facă asta, iar știrile false, dezinformarea și manipularea rămânând „amenințări existențiale”.

Cyber ​​Polygon 2020 nu a emis nicio recomandare concretă cu privire la gestionarea știrilor false; cu toate acestea, simularea pandemiei de coronavirus Event 201, condusă de WEF, a recomandat ca „guvernele să se asocieze cu companii tradiționale și de social media pentru a cerceta și dezvolta abordări abile de combatere a dezinformării”.

3) Parteneriatele publice și private de încredere vor trebui consolidate

Stabilirea unor colaborări de încredere între sectoarele public și privat poate ajuta la prevenirea unei pandemii digitale, potrivit raportului Polygon 2020.

„O situație critică nu poate fi abordată de o organizație sau de un individ singuratic”, se spune, adăugându-se:

 „Într-o lume foarte interconectată, un singur atac cibernetic se poate răspândi exponențial în comunitatea globală.”

„Această situație poate fi prevenită prin promovarea colaborării între sectoarele public și privat și agențiile de aplicare a legii.”

„În plus, interacțiunea eficientă necesită implementarea și reglementarea unei game de standarde, schimbul de informații și stabilirea unor relații de încredere.”

„Când vom vedea următoarea criză, va fi mai rapid decât ceea ce am văzut cu COVID, rata exponențială de creștere va fi mult mai abruptă, impactul va fi mai mare și, ca urmare, implicațiile economice și sociale vor fi și mai mari semnificativ ”- Jeremy Jurgens, Director Afaceri WEF

Cu toate acestea, cu țări precum China care fură proprietatea intelectuală, sponsorizează atacuri cibernetice conduse de stat și care au compromis informațiile personale ale fiecărui adult american, care reduce la tăcere medicii și denunțătorii responsabilității Partidului Comunist Chinez privind pandemia coronavirusului, consolidarea încrederii și întărirea colaborării între guverne și corporații vor rămâne obiective foarte ambițioase.

În timpul sesiunii live a Poligonului 2020, directorul operațiunilor WEF, Jeremy Jurgens, a declarat că prevenirea următoarei crize va necesita reunirea tuturor sectoarelor societății și ale economiei.

„Cred că va mai exista o criză”, a spus el. „Va fi mai pronunțată. Trebuie să începem să ne pregătim pentru asta de acum. ”

„Trebuie să începem această cooperare și înțelegere din timp, astfel încât, atunci când criza va lovi, să fim în măsură să reacționăm eficient la aceasta.”

„Aș anticipa că, atunci când vom vedea următoarea criză, va fi mai rapidă decât cea pe care am văzut-o cu COVID, rata exponențială de creștere va fi mult mai abruptă, impactul va fi mai mare și, ca urmare, implicațiile economice și sociale vor fi mult mai puternice.”

„Cred că este foarte important să nu subestimăm gravitatea unei astfel de crize și impactul pe care l-ar putea avea.”

„Va fi nevoie ca toate sectoarele societății și ale economiei să se reunească pentru a aborda acest lucru”, a adăugat Jurgens.

Raportul Cyber ​​Polygon 2020, împreună cu sesiunile virtuale înregistrate în timpul Săptămânii Davos de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, toate evidențiază nevoia / dorința de colaborare publică și privată, nu doar ca un mijloc de a preveni o pandemie cibernetică ci pentru a remodela întreaga economie globală și a revigora toate aspectele societății sub o nouă formă de capitalism al părților interesate, provocată de marea resetare.

Tendințe care apar din exercițiul digital de pandemie

În acest articol, am analizat trei tendințe emergente Cyber ​​Polygon 2020:

 • O consolidare mai mare a resurselor și colaborărilor între corporații și state
 • Un plan pentru a face față știrilor false, dezinformării și manipulării care încă nu a fost dezvăluit
 • Un impuls către identitatea digitală care va trebui să fie securizată și protejată

În timp ce aceste observații de bază au fost culese din exercițiul de anul trecut, Cyber ​​Polygon din acest an va prezenta noi provocări, în care participanții vor răspunde unei amenințări diferite – un atac direcționat în lanțul de aprovizionare asupra unui ecosistem corporativ în timp real.

Dacă rezultatele și recomandările din simulările anterioare de pandemie sunt orice indiciu pentru ceea ce ar putea avea viitorul în fața societății, atunci constatările și politicile din Cyber ​​Poligonul 2021 ar putea avea un impact societal real în viitorul foarte apropiat.

De exemplu, multe scenarii jucate în simulările de pandemie fictive susținute de WEF: Clade X (mai, 2018) și Event 201 (octombrie, 2019) au devenit ulterior, împreună cu altele, recomandări de politici pentru tratarea pandemiei COVID-19.

Aceste scenarii au descris:

 • Guvernele care implementează blocaje în întreaga lume
 • Prăbușirea multor industrii
 • Creșterea neîncrederii între guverne și cetățeni
 • O mai mare adoptare a tehnologiilor de supraveghere biometrică
 • Cenzura rețelelor sociale în numele combaterii dezinformării
 • Dorința de a inunda canalele de comunicare cu surse „autoritare”
 • Șomaj în masă
 • Revoltă pe străzi
 • Și multe altele!

Când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat coronavirusul pandemie pe 11 martie 2020, guvernele din întreaga lume au intrat în blocaj, ceea ce a avut efecte devastatoare asupra economiei: închiderea afacerilor, creșterea tulburărilor civile, creșterea șomajului, prefigurarea executărilor silite și cel mai mare transfer de avere înregistrat vreodată în istoria omenirii.

Cu toate acestea, multe dintre aceste scenarii au fost deja anticipate și luate în considerare în simulările anterioare, și sunt in continuare posibile.

Conversațiile care vor ieși din Cyber ​​Poligon 2021 se vor dovedi a fi la fel de profetice pentru lumea digitală, așa cum au fost Event 201 și Clade X pentru cea fizică?

*

Notă pentru cititori: faceți clic pe butoanele de partajare de mai sus sau de mai jos. Urmăriți-ne pe Instagram, @crg_globalresearch. Redirecționați acest articol către listele dvs. de e-mail. Crosspost pe site-ul blogului tău, forumuri pe internet. etc.

Tim Hinchliffe este redactorul publicației The Sociable. Preocupările sale includ scrierea despre modul în care tehnologia are impact asupra societății și paralelele dintre inteligența artificială și mitologie. Anterior, a fost reporter pentru Cronica din Ghana în Africa de Vest și editor la Columbia Reports din America de Sud. [email protected]

Sursa: https://www.globalresearch.ca/prepping-cyber-pandemic-cyber-polygon-2021-stage-supply-chain-attack-simulation/5744539

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *