Selectați pagina

Poate fi botezat copilul cu nume dublu sau care nu există în Calendarul Ortodox?

Poate fi botezat copilul cu nume dublu sau care nu există în Calendarul Ortodox?

Taina Botezului în Ortodoxie poate fi săvârșit atât la copii, cât și la adulții care nu au fost botezați în copilărie.

Un aspect important în ambele cazuri este alegerea numelui de botez, care trebuie să fie întotdeauna din calendarul ortodox (sinaxar).

Botezul copilului cu un nume dublu sau cu un nume care nu este conform cu Sinaxarul Ortodox

Botezul copilului cu un nume dublu sau cu un nume care nu este conform cu Sinaxarul Ortodox

Înainte de a boteza un copil sau un adult, preotul citește o rugăciune specială pentru numele copilului.

Ce trebuie făcut dacă numele dorit copilului la botez nu se află în Sinaxar? Este posibil să botezi un copil cu un nume dublu, așa cum se obișnuiește în Occident? Vom vorbi despre acest lucru în articolul nostru.

În timp ce catolicii și protestanții permit nu doar un nume dublu (exemplu: Ana-Maria), ci și un nume mai lung (amintiți-vă numele complete ale familiilor regale din Europa, de exemplu, regina Victoria a Angliei a fost botezată ca Alexandrina Victoria), Biserica Ortodoxă permite botezul cu un singur nume. Dacă o fetiţă în viața obișnuită are un nume dublu conform modei europene, părinții vor trebui să aleagă dacă numele de botez al fiicei lor ar trebui să fie Maria sau tot Ana.

Uneori, numele lumesc și numele de botez sunt diferite. Un nume lumesc, chiar și la fel de popular ca Alice sau Paulina, poate să nu se regăsească în Sinaxar, atunci numele de Botez poate fi ales din calendarul ortodox, în funcție de data nașterii sau asemăanător cu numele lumesc.

Fetiței Arina și băiatului Bogdan li se vor da alte nume la Botez, care vor fi folosite în viața Bisericii. Aceste nume vor fi menționate de rude și prieteni în pomelnicele pentru sănătate și vor fi mentionate de preot în timpul tainei căsătoriei atunci când copiii vor crește și vor dori să-și întemeieze propriile familii.

Uneori se dă numele copilului și apoi se botează în numele unor sfinți din Sinaxarul zilei de naştere a copilului, iar alteori se întâmplă ca acesta să nu fie botezat conform calendarului bisericesc, cu toate că numele există în Sinaxar. În acest caz persoana poate fi botezată sub acel nume sau poate alege un alt nume.

Se întâmplă ca un sfânt să fie venerat în mod special în familie și ca o persoană să vrea să primească numele acestuia la Botez, lucru care este de asemenea posibil, dar problema trebuie discutată cu preotul, care administrează taina botezului.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

23 Comentarii

 1. Anonim

  De unde stiți voi ca peste ani nu va fi si o sfântă pe nume Arina?

  Răspuns
 2. Anonim

  Copii, nu se boteaza! El, habar, nu are de ce il bagi in, cazan!

  Răspuns
 3. Anonim

  Cind, creste ce faci iy, arati poza? Nu, apa, sfinteste!

  Răspuns
 4. Anonim

  Invenții de-ale voastre

  Răspuns
 5. Anonim

  Întrebațil pe copil în cine crede cînd îl botează?

  Răspuns
 6. Anonim

  Ci, duhul sfint, cind esti matur sa decizi tu, botezul, constient!

  Răspuns
 7. Anonim

  Pina, cind veti umbla in, intuneryc?

  Răspuns
 8. Anonim

  Asa,decizi tu pentru el si il bagi in traditia ta! Draga, dumnezeu, nu este traditie!

  Răspuns
 9. Anonim

  Dumnezeu nu sta inchis in incaperea voastra!

  Răspuns
 10. Anonim

  Bbiserica, este, nr. De credinciosi nicidecum locasul, zidurile in care intrii!

  Răspuns
 11. Anonim

  Este, nelimitat de timp si spatiu si nu ai unde sa te ascunzi!

  Răspuns
 12. Anonim

  Atita timp cit, inspiri oxigen!

  Răspuns
 13. Anonim

  Amin

  Răspuns
 14. Anonim

  Balaci Cristian Umbli cu cioara vopsită și ne zici că-i papagal ?
  Aici scrie – ortodox…
  De ce te bagi în discuție, de moment ce este o pagina pentru ortodocși ?
  În față lui Dumnezeu, nu merge să „vopsești” sufletul după voința proprie, ci va trebui să- l păstrezi plin de Lumină ( ceea ce dumneata nu știi ce este, deoarece înnoți în întunericul mândriei și al prefăcătoriei)

  Răspuns
 15. Anonim

  Nu scrie nicăieri că-i păcat să pui două nume.
  Cât privește numele ce nu se află în calendar, preotul poate să explice frumos , că ar fi bine la botez, să i se pună și un nume de sfânt. Prin acest „compromis” nepăcătos, se poate rezolva problema.

  Răspuns
 16. Anonim

  Nu scrie nicaieri in Biblie asa ceva. Poti pune copilului cate prenume doresti. Important este sa l cresti crestineste si nu dupa datinile omenesti.

  Răspuns
 17. Anonim

  Eu am 64 de ani si am fost botezata cu nume dublu .Deci de f multi ani se face acest lucru !

  Răspuns
 18. Anonim

  Mi-am botezat fiica în urma cu 26 de ani. Numele ei Ana-Maria – Alexandra. Am spus preotului doar numeke Ana-Maria și a început rugăciunile pentru copil. Apoi, având o clipa de ezitare, s-a uitat peste certificatul de naștere și a văzut numele intreg. Restul rugăciunilor făcute pentru botez au fost făcute cu numele întreg : Ana- Maria – Alexandra.

  Răspuns
 19. Anonim

  Isus nu a fost sus la botez la 3 luni…..adevaratul botez este cand tu ceri sa fi botezat ….asemenea Domnului Isus Cristos….

  Răspuns
 20. Anonim

  Cine crede si se va boteza……Intreabal pe acel copil ….crezi tu ca Isus este fiul lui Dumnezeu???dice ceva ????nimic……caci prin marturisirea cu gura ta ajungi la pocainta…..nu trebuie sa marruriseasca altcineva un locul tau……

  Răspuns
 21. Anonim

  Botezul trebuie facut la trei zile de la nastere, pt a nu fi expus raului.Ca sa nu apuce sa se dea cu capul de pereti , sau sa urle in limbi diavolesti , sau sa.si deapalme in cap, sau sa rada in hohote si invartindu.se ca niste titirezi indraciti.Va perindati mereu printre postarile si comentele ortodoxe, pt ca nu aveti liniste..Nu sunteti in adevar.De ce sistemul lumesc indracit au ce au doar cu ortodocsii Va spun eu de ce

  Pt ca la cei dinafara ortodoxiei dracu nu mai are ce sa arda pt ca ii apartineti.El incearca sa ne rupa de Iisus Hristos chiar prin VOI..sectari.De ce nu le dati sfaturi musulmanilor ??😉😂.Aia va taie capul , dupa cum meritati.

  Răspuns
 22. Anonim

  Tatal, fiul si duhul sfint, cey, trey, una, sunt! Copylul, nu are, pacate! Nici nu poate sa gindeasca La, Pacat! Vezy, De Treaba! Sunt, May Destept Eu Ca Tyne!

  Răspuns
 23. Anonim

  Să fim serioși, înainte să avem sfinții din sinaxar, ce de unde luau nume de sfinți? Chiar daca ar fi luat nume din scriptură, toți ar fi trebuit să se numească David, Avraam, Isaac și Iacov

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке