Selectați pagina

Ploaia de aseară a făcut ravagii în toată ţară

Ploaia de aseară a făcut ravagii în toată ţară

grindinaRavagii în toată republica după ploaia de ieri seara. Furtuna a pus la pământ mai mulţi arbori şi a distrus zeci de terenuri agricole şi livezi. Urgia a făcut prăpăd în raioane din nordul ţării, cât şi în sud. Fermierii sunt disperaţi că nu vor mai avea roadă anul acesta şi că investiţiile lor de un an de zile s-au dus pe apa sâmbetei în doar o jumătate de oră.

În satul Alexeevca, Floreşti, au fost compromise 25 de hectare de livezi, iar în localitatea Frumuşica din acelaşi raion au fost distruse peste 135 de hectare de porumb. În Larga, Briceni au fost afectate mai multe livezi. În satul Cişmichioi din Găgăuzia, ploaia a distrus peste 700 de hectare de grădini şi 23 de hectare de vii.

Grindina şi vântul puternic a făcut ravagii şi în raionul Cantemir. Cea mai gravă situaţie este pe terenurile de viţă de vie, iar cultura a fost distrusă aproape în totalitate. Cele mai afectate sunt localităţile Chioselia, Ţărăncuţa şi Coştangalia.

Deocamdată nu se ştie dacă fermierii vor primi despăgurii pentru pierderile suferite. „În fiecare raion există comisiile pentru situaţiile excepţionale. Comisia respectivă trebuie să evalueze care sunt pierderile sau care este procentul de afectare a culturilor de câmp, cât şi a plantaţiilor multianuale. Nu pot să spun acum dacă vor fi sau nu despăgubiţi, pentru că nu ştim cum au fost afectaţi”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sulă, pentru Jurnal.

Ploaia de aseară a venit după mai bine de 20 de zile fără precipitaţii semnificative, timp în care agricultorii se temeau de o secetă cruntă.

Sursa: http://jurnal.md

1 Comentariu

 1. Radu Humor

  Când o să priceapă toată lumea că investitorii străinii nu vor binele nostru, ci doar al lor ?

  Introducere: ”În 16 noiembrie dimineaţa, înainte de alegeri, situaţia în România era după cum urmează: tot petrolul şi jumătate din resursele de gaze – la austrieci; distribuţiile din energie (cele care strâng banii) – la nemţi şi francezi în cazul gazelor, la italieni, nemţi şi cehi în cazul electricităţii, la austrieci, kazahi şi ruşi în cazul carburanţilor; băncile – la austrieci, greci şi francezi; industriile câte mai există – la nemţi, britanici, ruşi, italieni etc; telefonia – la francezi, britanici şi nemţi; pădurile (probabil peste jumătate) – la austrieci, unguri, nemţi; pământurile agricole (probabil peste 40%) – la italieni, unguri, danezi etc. În 16 noiembrie, la închiderea urnelor, după victoria zdrobitoare, tabloul era acelaşi. Si aşa va rămâne. Fraţilor, nu veţi lua nimic înapoi!
  Actualii deţinători vând scump, nu dau gratis precum statul român! Și v-au luat şi banii, ca să nu aveţi cu ce cumpăra!” (Ilie Șerbănescu)
  Scrisoare deschisă către bucureșteni și toți românii:
  Dragii mei concetățeni, sînt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș . Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit pînă cînd am ieșit la pensie. Am muncit 42 de ani din care 22 pentru propășirea socialismului și 20 pentru dezvoltarea capitalismului
  și a democrației de la care am sperat mult mai mult . Acum sînt la pensie . Să nu credeți cumva că m-am pricopsit . Îmi petrec anii chivernisind banii de pensie în primul rînd pentru plată facturilor.
  Știți și dumneavoatra, poate mai bine ca mine, că viață de bucureștean te obligă la folosirea unor servicii și facilități publice indispensabile cum ar fi curentul electric, gaze, apa curentă, cablu tv, internet, telefon și cîte altele. Tot uitindu-mă prin facturi am observant un lucru pe care aș vrea
  să vi-l împărtășesc și dumneavoastră. Și anume că eu, ca și dumneavoastră, plătesc apa la o companie numită Apa Nova care e o companie frantuzească dar îmi vinde apă românească pentru că, cu siguranță, nu o aduce din Franța. Deci eu, atunci cînd fac duș sau cînd îmi fac un ceai, îl fac cu apă românească, dar banii mei pleacă în Franța. Curentul electric îl plătesc la o companie italiană numită Enel. Deci, cum am aprins un bec, am deschis o supapă prin care banii mei se scurg în Italia. Sînt convins că nici Enelul nu-mi vinde curent italian. Gazul metan îl plătesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firmă tot franțuzească ce îmi vinde mie și multor altora gaz metan românesc, dar banii noștri pleacă la Paris să se integreze în UE. Telefonul, indiferent că-l plătesc la Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura să zic ceva la telefon, cum îmi mai zboară din portofel niște bani către zări străine. Cablul TV și internetul le plătesc la RCS & RDS. Ăștia, mărturisesc că nu știu de unde sînt dar am auzit că patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuiește la Budapesta și nu știe nici el dacă mai e roman sau European. Ce să va mai spun că, dacă bag benzină în rezervor, m-am integrat și cu mașina în Europa, că nu mai e în tot Bucureștiul un PECO românesc.
  Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine fiindcă în București, în afară de CEC, nu mai e nici o bancă românească.Deci ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Dacă umplem coșul cu merinde la supermarket, pentru îndestularea familiei, iarăși aruncăm cu banii peste mări și țări fiindcă marfa e aproape 90% de import.
  Deci cam astea sînt urmările politicii de privatizare a celor care au condus țara în ultimii 24 de ani.
  Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine care ne calculează prețurile în euro, deși noi sîntem plătiți în lei! Pe facturi prețurile cresc fără să ne întrebe nimeni, deși noi avem un contract cu fiecare din aceste companii de utilități.
  Cît mai poate dura o asemenea hemoragie financiară? Dar să știți că situația asta nu e specifică doar Bucureștiului. Ea se regăsește în toate marile orașe din țara .
  Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic, iar banii românilor se scurg în afară țării. Pagubele sînt uriașe!!!
  Au dispărut, în ultimii 24 de ani peste 1200 de întreprinderi productive fabrici, uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și cîte altele! În România, primul război mondial + al doilea război mondial + cutremurul din 1977 nu au distrus 1200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 24 de ani au reușit performanța!
  Nici bomba de la Hiroșima + bombă de la Nagasaky nu au reușit performanță asta, e dovedit statistic . Deci politicienii noștri din ultimii 24 de ani sînt mai răi că bomba nucleară. Nu mai vorbesc de recordul de a crește datoria publică la 20 miliarde de euro. I-au spus datorie publica, deși nu ne-au întrebat pe noi, poporul, atunci cînd au contractat-o, dar ca să fie siguri că e datoria noastră, a poporului și că noi o vom plăti… noi și nepoții noștri!
  Cît mai poate dură o asemenea situație? Ce fel de țara vom lasa noi moștenire copiilor și nepoților noștri?! Mulți dintre ei caută de pe acum să-și facă o situație prin alte țări. Cifre neoficiale spun că vreo 4 milioane de tineri români muncesc în străinătate și din generațiile care se ridică mai toți vor să plece, fiindcă este o adevărată performanță să-ți găsești un loc de muncă în țara ta.
  Nimeni nu cere de pomană . Toată lumea dorește un loc de muncă ! Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum și servicii și alea livrate de străini vom pieri ca țara și ca neam în cîțiva ani de zile. Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii!
  Serviciile publice sînt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mînă românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari !
  Dumnezeu să ne lumineze mintea !
  În caz contrar vom trage apa la București și vom face plata la Paris, ca și pînă acum !
  Fă un bine țării tale ! Citește și dă mai departe !
  P.S.
  Ar trebui să se ştie că aproape 90 % dintre aceşti străini , cică italieni, nemţi, francezi, ba chiar greci şi ruşi sunt de fapt evrei !

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *