plante1. Frunzele de măslin: sunt un adevărat antibiotic natural, care inhibă creşterea bacteriilor, fungilor şi a paraziţilor.

În plus, frunzele de măslin cresc rezistenţa organismului prin stimularea celulelor imunitare. Se pot consuma fie sub formă de ceai, prin infuzie, sau sub formă de capsule, ambele variante găsindu-se în magazinele cu produse naturiste.

2. Cuişoarele

Banalele cuişoare existente în casa fiecăruia sunt utilizate în special pentru conţinutul în ulei esenţial care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi imunostimulatoare, calmând astfel durerile provocate de amigdalite. Poţi să mesteci câte un cuişor de patru-șase ori pe zi sau să prepari o infuzie în care să pui cinci cuişoare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de flori de soc. Se consumă două-trei căni pe zi.

3. Mugurii de plop

Sunt numiţi şi propolis vegetal, deoarece s-a dovedit că există cinci substanţe identice care sunt prezente atât în propolis, cât şi în mugurii de plop, dintre care trei au proprietăţi antibiotice şi antifungice. Sunt utili mai ales în cazul faringitelor, laringitelor sau bronşitelor şi se administrează sub formă de infuzie, tinctură sau capsule. Mai poţi să amesteci în mod egal patru linguri cu tinctură cu patru linguri de miere şi să iei câte o linguriţă din două în două ore.

4. Lichenul de piatră

Mai poartă şi denumirea de muşchi de Islanda şi este cunoscut pentru rezistenţa extraordinară la condiţiile climatice foarte aspre în care creşte. Prin studiile in vitro s-a demonstrat că acidul usnic pe care îl conţine are un efect antiinflamator comparabil cu al ibuprofenului, iar datorită polizaharidelor pe care le conţine are în plus şi un efect imunostimulator. Lichenul de piatră este un bun emolient al căilor respiratorii şi se administrează sub formă de ceai de două-trei ori pe zi sau capsule.