„Când începe declinul [populației], nu se va opri mult timp”, spune Darrell Bricker

Am auzit cu toții statisticile sumbre înainte.

Potrivit ONU, până în 2050 vor exista 9,8 miliarde de oameni pe pământ – un număr care ar putea ajunge la 11,2 miliarde până la sfârșitul secolului.

Oamenii de știință și ecologistii au avertizat de mult timp despre pericolele care ar putea apărea: haosul mediului, sărăcia și conflictul geopolitic.

Dar un politolog canadian declară că ONU gresește.

Darrell Bricker este coautorul noii cărți Empty Planet: Șocul declinului populației globale.

Este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în acest secol și aproape nimeni nu vorbește despre asta.– Darrell Bricker, co-autor al „Empty Planet”

El spune că urbanizarea rapidă și creșterea educației pentru persoanele de sex feminin reduc rata natalității în întreaga lume – și aceasta ar putea avea consecințe drastice pentru umanitate și planetă.

Bricker a vorbit cu gazda emisiunii Day 6, Brent Bambury, despre perspectiva unei implozii globale pentru populatia umana.

Iată o parte din acea conversație:

În cartea voastră anticipați că suntem la trei decenii de la „unul dintre marile momente definitorii din istoria omenirii”. Ce anume preziceți pentru anul 2050?

Probabil că populația va ajunge la un nivel de vârf între opt și nouă miliarde de oameni și apoi va începe să scadă, iar când începe declinul, nu se va opri mult timp.

Acest lucru este complet contradictoriu cu ideea acceptată că va exista o explozie a populației care ne va împinge peste 11 miliarde de oameni cândva în următorii o sută de ani.

Ceea ce este interesant în acest sens este că există o apariție a științei stabilite asupra a ceea ce sunt numerele demografice.

Deci, dacă specialiștii demografi spun că acest lucru este greșit, trebuie să se uite la țările pe care le considerăm ca fiind țările care se dezvoltă cel mai rapid: India, China și Brazilia. Ce ai văzut când te-ai uitat la acele locuri?

Cei mai mulți oameni știu ce se întâmplă în lumea dezvoltată, și anume că se confruntă cu o scădere a fertilității. Unele țări, probabil aproape de 20, se confruntă deja cu declinul populației.

Dar ei întotdeauna compensează cu ea atunci când se uită la lumea în curs de dezvoltare. Ei bine, John și cu mine ne-am uitat la lumea în curs de dezvoltare și ne-am uitat la statistici și am călătorit în lumea în curs de dezvoltare pentru a ne uita la ceea ce se întâmplă – și [ei] nu au copii atât de mulți cum credem noi.

De exemplu, acum India – care presupune că toată lumea are un avantaj imens de fertilitate față de alte țări – bine, Lancet tocmai a venit cu un studiu demografic important, publicat în noiembrie, care a arătat că rata natalității este de 2,1, la nivel de înlocuire.

China, după cum deja știm, este la 1,5, dar există alți demografi care spun că este probabil chiar mai mic decât asta.

Deci asta înseamnă 40% din populația lumii. Dacă nu se nasc copiii la rata de care aveți nevoie pentru a înlocui populația în aceste două locuri, nu va ajunge la 11,2 miliarde. Este imposibil să se întâmple asta.

Care este schimbarea socială care se întâmplă în interiorul Chinei și Indiei, care determină ca oamenii să se înmulțească mai puțin?

Urbanizarea. Ceea ce se întâmplă este că, la fermă, copiii sunt un bun: o grămadă de mâini pe care le poți folosi pentru a face ceea ce trebuie să faci în familia ta pentru a-ți produce veniturile.

Când le mutați în oraș devin o cheltuială; ele sunt o altă gură de hrănit, iar oamenii fac o decizie economică rațională, care este dacă o să locuiesc în oraș am să am o familie mai mică.

Celălalt lucru care se întâmplă este că viața femeilor se schimbă atunci când se mută din mediul rural la oraș.

Când luați toate aceste decizii, începeți să reduceți în mod automat numărul copiilor pe care îi alegeți în viața voastră, la fel ca și oamenii din lumea dezvoltată.

Deci … această urbanizare rapidă se întâmplă în lumea în curs de dezvoltare – chiar mai rapid decât se întâmplă aici acum – și viața femeilor este afectată într-un mod foarte important. Și decizia mare pe care o fac sunt „știi ce, eu sunt fericit după doi copii”.

Până la sfârșitul secolului, Statele Unite și China vor avea aproximativ aceleași populații.– Darrell Bricker, co-autor al „Empty Planet”

La nivel global, câți oameni credeți că vom trăi în orașe până în 2050?

Nici măcar nu trebuie să ghicim despre asta. ONU ne spune că va fi de 68%.

Deci, dacă știm că urbanizarea este o mare cauză a declinului populației, dacă ajustați acest lucru, atunci este doar o chestiune de timp înainte de a vă adapta populația.

Credeți că vor exista implicații și că acestea ar putea fi foarte dure, pentru China, având o populație în curs de îmbătrânire atunci când au fost atât de programate spre creștere. Puteți vorbi despre asta?

Ei bine, imperiile întrerupte sunt imperii periculoase. Și proiecțiile văd că China pierde undeva între 300 și 500 de milioane de oameni în acest secol. De fapt, proiecțiile ONU arată o pierdere de 300 de milioane de persoane.

Și dacă Statele Unite continuă cu nivelurile sale de creștere, până când ajungem la sfârșitul secolului, Statele Unite și China vor avea populații aproape aproximative.

Aceasta va fi o circumstanță geopolitică foarte diferită de cea pe care o înțelegem în prezent în care China are acest număr imens de oameni.

Până când ajungem la 2100, vor fi o națiune foarte veche; ei nu vor avea mulți copii și vor lupta într-adevăr cu consecințele îmbătrânirii.

Ce se va întâmpla când vor percepe că sunt în declin?

Aceasta este o țară care se bazează pe lucruri, de exemplu, cum ar fi angajarea completă. Deci, cum te descurci cu ocuparea deplină în astfel de circumstanțe, când toată lumea e bătrână?

Atunci avem de-a face cu … posibilitatea de a continua să generăm bogăție prin consum și alte lucruri. Tinerii cumpără mult mai multe lucruri decât persoanele în vârstă.

Dar singurul lucru cel mai important pe care îl vom avea este o situație pe care o să aveți o mulțime de bătrâni existenți într-o țară care într-adevăr nu are un sistem de protecție socială care să aibă grijă de ei.

Revista The Economist are o mare frază pentru aceasta: în principiu, ei spun că China va îmbătrâni înainte ca ea să fie suficient de bogată pentru a fi bătrână .

Există un avantaj față de acest lucru, care [este] că mai puțini oameni pe glob ar putea însemna că avem un mediu mai bun. Cum ar putea beneficia mediul înconjurător de acest lucru?

Ei bine, cred că multe lucruri pe care oamenii sunt îngrijorați față de mediul înconjurător chiar acum vor fi îmbunătățite.

Dacă credeți că omenirea este cea mai mare cauză a degradării mediului înconjurător de care ne temem cu toții, atunci când nu există o umanitate mai mică, va exista, în mod evident, o degradare mai mică.

Și adăugați că majoritatea oamenilor care se vor afla pe fața pământului – două treimi dintre noi până în 2050 – vor fi toți în orașe, iar orașele sunt mult mai eficiente în ceea ce privește totul, de la livrarea asistenței medicale până la mărimea amprentei de carbon. Totul se va îmbunătăți.

Asta nu înseamnă că schimbările climatice nu se întâmplă; acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri privind schimbările climatice. Dar ceea ce înseamnă este că trebuie să fim factori în estimările noastre despre viitor.

Nu putem fi, știi, constanți de milenari, uitându-te la sfârșitul pământului … trebuie să faci rost în datele reale și apoi să poți proiecta ceea ce va arăta viitorul.

Acest lucru se întâmplă deja și în Canada; urbanizarea a fost o realitate aici. Suntem o țară vastă; ce zici de părțile din țară care vor fi golite? Ce se va întâmpla cu infrastructura de acolo? Ce se va întâmpla cu orașele mici?

Este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în acest secol și aproape nimeni nu vorbește despre asta.

De exemplu, în Atlantic Canada de astăzi, există mai multe persoane care mor în fiecare zi decât se nasc.

Există multe părți ale acestei țări, care sunt orașe mici, comunități mici, care sunt în principal în declin; și într-adevăr nu există nici o modalitate de a le schimba, pentru că … toți tinerii s-au hotărât că doresc să aibă un trai bun și găsesc un bun trai în oraș.

Identificați nativismul american – prima mișcare a Americii – ca un pact de sinucidere; c ceva care ar putea chiar să rănească țara respectivă. De ce este asta?

Unul dintre marile avantaje în America este că au făcut o treabă incredibil de bună în decursul ultimelor veacuri, fiind baliza stralucitoare pe orizont pentru unii dintre cei mai buni și mai străluciți.

Pentru a închide acest lucru va crea o situație foarte dificilă pentru Statele Unite, deoarece rata natalității lor este de 1,9.

Sunt sub rata de înlocuire. Deci, ei vor merge pe aceeași cale pe care toți ceilalți care se confruntă cu imigrația, la un moment dat populația va începe să se micșoreze.

Dar multe alte țări se vor lupta cu ea, iar America ar putea fi una dintre ele.

În titlul cărții dvs., descrieți declinul global al populației ca „șoc”. Ce credeți că este în joc dacă lumea nu începe să planifice viitorul pe care îl preziceți?

Un șoc. Acesta este un lucru pe care toată lumea știe: populația lumii va exploda … Și facem alegeri de politică publică, ne gândim la viitorul nostru pe această bază.

Este mult mai complicat decât acest artefact simplu pe care l-am pus acolo și spunem: „11,2 miliarde, acest lucru se va întâmpla absolut”. Și trebuie să avem o conversație mai credibilă despre asta decât avem acum.

Sursa: https://www.cbc.ca/radio/day6/episode-428-bissonnette-s-sentence-art-forgery-k-pop-at-the-grammys-leolist-human-trafficking-and-more-1.5009885/empty-planet-is-the-threat-of-overpopulation-a-myth-1.5009923

Traducere: Ortodox Info.ro