Selectați pagina

Pînă în prezent peste 30 de persoane din ţara noastră sunt supravegheate prin brăţara electronică

Pînă în prezent peste 30 de persoane din ţara noastră sunt supravegheate prin brăţara electronică

Au încălcat legea, însă nu au fost puşi după gratii, ci au fost obligaţi să poarte brăţări prin care sunt monitorizaţi 24 din 24 de ore. Până în prezent, mai mult de 50 de persoane au fost monitorizate de inspectorii de probaţiune prin sistemul electronic.

De obicei, aceste brăţări sunt aplicate de către instanţa de judecată oamenilor care au săvârşite infracţiuni mai puţin grave sau se află în arest la domiciliu. Potrivit autorităţilor, costul monitorizării este în jumătate decât cel al întreţinerii persoanelor în detenţie. Iar în viitor o asemenea măsură ar putea fi aplicată şi agresorilor familiali pentru ai ţine cât mai departe de victime, relatează Mesager.

Tânărul din imagini poartă brăţara de monitorizare electronică de aproape două luni, după ce s-a luat la harţă într-un local de agrement. Şi pentru că a fost la prima încălcare de acest gen, instanţa a decis că trebuie să fie monitorizat astfel timp de câteva luni. Pentru el, această pedeapsă este mai bună decât puşcăria şi asta pentru că poate să-şi continue viaţa în mod obişnuit şi chiar să meargă la serviciu.

„Cred că această măsură de pedeapsă e mult mai bună. Pentru mine acest lucru e ca o lecţie, ca să conştientizez că nu mai trebuie să încalc legea. Cu această brăţară eu pot să merg oriunde, cel mai important lucru e să fiu în aria de acoperire şi ca să nu se descarce. În acest caz se va declanşa alarma şi voi avea probleme. Dacă am trei avertizări îmi va fi schimbată pedeapsa în una mai dură”, a spus tânărul.

În prezent, 31 de persoane din toată ţara sunt monitorizate cu ajutorul acestor echipamente pe o platformă specială. Potrivit legii, monitorizarea poate fi efectuată 24 de ore din 24, dar nu mai mult de 12 luni. Brăţările pot fi aplicate fie la picior, fie la mână.

Odată fixată, brăţara permite inspectorilor să monitorizeze persoana în orice loc s-ar afla. Dacă aceasta depăşeşte raza stabilită, imediat în sistem este declanşată o alarmă.

„Instanţa de judecată stabileşte, spre exemplu, că persoana vizată nu poate vizita, în anumite intervale de ore, un anumit local sau anumite localuri. În acest caz, persoanei i se stabileşte o rază în care ea trebuie să se afle în acele ore. Aceste echipamente sunt rezistente la apă, persoana poate face duş fără nici o problemă”, explică șeful Serviciului monitorizare electronică a Inspectoratului național de probațiune, Valeriu Melinte.

Potrivit inspectorilor de la probaţiune, pe viitor și agresorii familiali ar putea fi obligaţi să poarte asemenea brăţări. Asta ar permite oamenilor legii să-i ţină cât mai departe de victime. Mai mult, echipamentele sunt destul de sigure.

„Sistemul de monitorizare electronică este net superior faţă de detenţia în instituţiile penitenciare. În primul rând, persoana se află acasă, împreună cu familia, procesul de resocializare a persoanei este mult mai rapid. Şansele persoanei de a recipa sunt mult mai mici când persoane este acasă, în familie”, susține directorul adjunct al Serviciului monitorizare electronică, Ghenadie Ceban.

Costul unei brăţări este de aproximativ 3000 de lei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *