Selectați pagina

Piața serviciilor de acces la Internet a crescut semnificativ

Piața serviciilor de acces la Internet a crescut semnificativ

piata-serviciilor-de-acces-la-internetPiața serviciilor de acces la Internet a continuat un trend ascendent în 2012 pe majoritatea segmentelor sale. Concluzia reiese din datele statistice ale ANRCETI, transmite UNIMEDIA, iar cea mai importantă creștere a fost înregistrată pe piața accesului la Internet la punctele mobile.

Potrivit datelor, numărul utilizatorilor de acces dedicat la Internetul mobil a crescut cu jumătate timp de un an și a alcătuit peste 170 de mii, iar numărul persoanelor care au accesat Internetul de pe telefonul mobil a depășit cifra de 1,3 milioane.

Numărul abonaților la Internet din puncte fixe a crescut cu 17%, la Internet prin cablu TV – 11,6%, prin rețele xDSL (Digital Subscriber Line) – 11,4%, iar Internet în baza tehnologiilor FTTx (Fiber to the premises) – 78%.

Din numărul total de abonați la serviciile de Internet la puncte fixe, cea mai mare parte sunt persoane fizice și locuiesc în mediul urban. A crescut și rata de penetrare a Internetului, depășind nivelul de 11,7%, comparativ cu 9,3% în spațiul CSI și 24,8% în Europa.

În același timp, veniturile operatorilor care oferă servicii de acces la Internet au crescut cu aproape 20 la sută. Vânzările efectuate de SA „Moldtelecom” au însumat 563,8 mil. lei (+24,2%), de SRL „Starnet” – 120,3 mil. lei (+13%) şi de SA „Orange Moldova” – 28,3 mil. lei (+ 4,4%).

În 2012, pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe au activat 58 de operatori. Cel mai mare jucător pe această piaţă rămâne SA „Moldtelecom”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.