Selectați pagina

Piața serviciilor de acces la Internet a crescut semnificativ

Piața serviciilor de acces la Internet a crescut semnificativ

piata-serviciilor-de-acces-la-internetPiața serviciilor de acces la Internet a continuat un trend ascendent în 2012 pe majoritatea segmentelor sale. Concluzia reiese din datele statistice ale ANRCETI, transmite UNIMEDIA, iar cea mai importantă creștere a fost înregistrată pe piața accesului la Internet la punctele mobile.

Potrivit datelor, numărul utilizatorilor de acces dedicat la Internetul mobil a crescut cu jumătate timp de un an și a alcătuit peste 170 de mii, iar numărul persoanelor care au accesat Internetul de pe telefonul mobil a depășit cifra de 1,3 milioane.

Numărul abonaților la Internet din puncte fixe a crescut cu 17%, la Internet prin cablu TV – 11,6%, prin rețele xDSL (Digital Subscriber Line) – 11,4%, iar Internet în baza tehnologiilor FTTx (Fiber to the premises) – 78%.

Din numărul total de abonați la serviciile de Internet la puncte fixe, cea mai mare parte sunt persoane fizice și locuiesc în mediul urban. A crescut și rata de penetrare a Internetului, depășind nivelul de 11,7%, comparativ cu 9,3% în spațiul CSI și 24,8% în Europa.

În același timp, veniturile operatorilor care oferă servicii de acces la Internet au crescut cu aproape 20 la sută. Vânzările efectuate de SA „Moldtelecom” au însumat 563,8 mil. lei (+24,2%), de SRL „Starnet” – 120,3 mil. lei (+13%) şi de SA „Orange Moldova” – 28,3 mil. lei (+ 4,4%).

În 2012, pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe au activat 58 de operatori. Cel mai mare jucător pe această piaţă rămâne SA „Moldtelecom”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке