Peste 90% din peștele extras din mări și oceane conține paraziți, dar R. Moldova nu s-ar afla în zona de risc sporit, întrucât aceste produse ajung congelate pe piața noastră internă, relatează Ziarul Naţional. 

Șeful Secției parazitologie din cadrul Institutului de Zoologie, Ștefan Rusu, a declarat astăzi, în cadrul unei ședințe convocate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu participarea importatorilor de pește, că în produsele care au ajuns în R. Moldova a fost depistat un grad înalt de infestare cu nematode.

Specialistul afirmă că peștele crud și neprelucrat termic trebuie exclus categoric din consum.

Totuși, paraziții sunt distruși dacă peștele este congelat de la minus 18 grade Celsius (cel puțin 14 zile) până la minus 30 de grade Celsius (timp de 10 minute). Riscul este și mai mic, dacă peștele ajunge la noi eviscerat.

Responsabilii de la ANSA atenționează însă că, în cazul copiilor, consumul peștelui infestat poate provoca alergii.

Ela Malai, director adjunct al ANSA, a declarat că grădinițele și școlile din R. Moldova ar putea renunța la achizțiile de pește și, chiar dacă legislația le obligă să accepte cele mai ieftine oferte, instituțiile de învățământ ar putea procura doar fileu de pește, care nu reprezintă pericol pentru sănătatea copiilor.

După scandalul privind loturile de pește infestat care au fost importate în R. Moldova în ultimele luni, ANSA a retras de pe piață 254 de kilograme de pește neconform și a făcut apel la adresa importatorilor să nu înstrăineze loturile de pește pe care le au în depozite până la luarea unei decizii definitive în acest caz.

De cealaltă parte, importatorii de pește cred că acesta este inofensiv, iar pe piața peștelui din R. Moldova s-ar fi creat „o situație artificială”, pentru că s-ar încerca „monopolizarea pieții”, așa cum s-a întâmplat și în anul 2009.