copii_abandonati Ţările europene cu cei mai mulţi copii ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială sunt Bulgaria (52% dintre persoanele sub 18 ani) şi România, urmate de Letonia (44%), Ungaria (40%) şi Irlanda (38%, date din 2010), potrivit unui studiu efectuat de oficiul european pentru statistica Eurostat, citat de AFP.

Peste un sfert dintre persoanele cu vârste sub 18 ani din Uniunea Europeană sunt ameninţate de sărăcie sau excluziune socială, iar riscul creşte puternic atunci când părinţii au un nivel redus de educaţie.

În 2011, 27% dintre copii erau ameninţate de aceste riscuri, faţă de 24% în rândul adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani şi 21% în rândul segmentului de populaţie peste 65 de ani.

Proporţia creşte cu aproape o treime în rândul copiilor proveniţi din rândul emigranţilor, respectiv în cazul în care cel puţin unul dintre părinţi nu este născut în ţara de rezidenţă.

În schimb, în Suedia, Danemarca şi Finlanda doar 16% dintre copii sunt în această situaţie. Aceste ţări sunt urmate de Slovenia (17%), Olanda (18%) şi Austria (19%).

Cu cât nivelul de educaţie este mai redus, cu atât riscul de sărăcie sau excluziune creşte: peste jumătate dintre copiii ai căror părinţi nu au depăşit primul ciclu de învăţământ secundar sunt ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială. Proporţia se reduce la 7% pentru cei ai căror părinţi au făcut studii superioare.

Diferenţă cea mai marcantă se înregistrează în România: 78% dintre copiii ai căror părinţi au nivel redus de educaţie sunt ameninţaţi de sărăcie sau excluziune, faţă de 2% pentru cei ai căror părinţi au făcut studii superioare.

Sursa: hotnews.ro