pasaport_biometricMinisterul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC) anunţă cetăţenii care refuză să-şi facă paşaport biometric că vor putea solicita în continuare buletin de identitate provizoriu, care nu conţine număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) şi date biometrice suplimentare.

Totodată, oficialii îi anunţă pe cetăţeni că respectivul act de identitate este valabil însă doar pe teritoriul Republicii Moldova şi nici o ţară din lume nu va permite intrarea pe teritoriul său a persoanei care deţine un astfel de paşaport, din simplul motiv că aceste acte nu sunt recunoscute şi nu corespund standardelor internaţionale.

Potrivit reprezentanţilor MTIC, la implementarea sistemului de eliberare a paşapoartelor cu date biometrice s-a ţinut cont de manifestările de refuz exprimate de unii creştini ortodocşi şi au fost întreprinse măsuri pentru documentarea acestor persoane cu acte de identitate fără IDNP şi fără date biometrice. Pe de o parte, MTIC anunţă că buletinul provizoriu, care este eliberat la solicitarea enoriaşilor, va fi valabil şi în continuare pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de altă parte, reprezentanţii MTIC susţin că această categorie de persoane nu va putea călători nici într-o ţară din lume pe motiv că actul de identitate fără IDNP nu este recunoscut ca document şi nu corespunde standardelor europene internaţionale prevăzute de instrucţiunile ICAO la care ţara noastră a aderat şi care stabilesc anumite cerinţe tehnice faţă de călători.

Menţionăm că paşaportul biometric conţine un cip cu datele personale ale posesorului, şi anume: fotografia digitală, amprentele digitale, precum şi datele personale ale posesorului, cum ar fi: numele, prenumele, patronimicul, data naşterii, numărul paşaportului, data eliberării şi data expirării termenului de valabilitate al acestuia, semnătura posesorului documentului.

Peste un milion de moldoveni au primit paşaportul cu cip.

Amintim că cetăţenii Republicii Moldova primesc doar paşapoarte si buletine biometrice, aceasta fiind o condiţie obligatorie a UE pentru liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova.

Dar iata ce spune părintele Rafail Berestov celor ce primesc acte electronice:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nTXd3b3GzHw[/youtube]