CruceDrumurile din Republica Moldova sunt împânzite de 3177 de cruci și alte obiecte funerare, instalate ilegal în locurile unde s-au produs accidente rutiere. Potrivit Ministerului Transporturilor, 2126 de cruci sunt amplasate în zonele drumurilor naționale și 1051, în zonele drumurilor locale.

Pe lângă aspectul macabru pe care îl crează obiectele funerare pe drumurile naționale și locale, acestea mai prezintă și pericole pentru participanții la trafic.

În cadrul Ministerului Transporturilor a fost inițiat un grup de lucru care a analizat situația cu privire la problemele create de instalarea crucilor pe marginea drumurilor. Membrii grupului de lucru au realizat un document pentru consultări publice la acest subiect.

Astfel, conform datelor prezentate în documentul în cauză obiectele funerare crează pericole de accidente prin faptul că afectează atenția conducătorilor auto; adesea obiectele funerare amplasate au temelii din beton sau reprezintă construcții capitale, ceea ce reduce dramatic șansele de supraviețuire în cazul unui impac; pe timp de vară crucile pot fi acoperite de iarbă ceea cte poate face însemnul neobservat pentru conducătorii auto, fapt care amplifică riscul unui impact cu consecințe letale, același lucru se poate întâmpla și iarna, când obiectul funerar poate fi înzăpezit.

Consultarea publică a proiectului Documentului „privind Crucile și alte obiecte funerare instalate în zona drumurilor publice” vor avea loc timp de o lună, termenul limită de prezentare a propunerilor este 30 iunie 2016.

Amintim că acum o lună Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove anunța că obictele funerare de pe marginea drumurilor vor fi demolate și reutilizate la înmormântarea oamenilor fără adăpost.

Documentul pentru consultările publice cu privire la obiectele de cult de pe marginea drumuriloe în puteți vizualiza în cele ce urmează.

Sursa: realitatea.md