Selectați pagina

Peste 300 de mii de tineri din Republica Moldova nu învaţă şi nici nu sînt angajaţi în cîmpul muncii

Peste 300 de mii de tineri din Republica Moldova nu învaţă şi nici nu sînt angajaţi în cîmpul muncii

Peste 300 de mii de tineri din Republica Moldova, cu vîrste cuprinse între 15-29 de ani, nu învaţă şi nici nu sînt angajaţi în cîmpul muncii, scrie trm.md

Mulţi dintre ei pleacă în fiecare zi la muncă peste hotare, iar cei care rămîn în ţară refuză să-şi caute de lucru. Principalele motive sînt lipsa experienţei de muncă şi, desigur, lipsa salariului motivant.

Psihologii spun că lipsa dorinţei de a se angaja se trage încă din copilărie. Adesea, părinţii nu le oferă copiilor o educaţie financiară şi o explicaţie constructivă a noţiunii de buget.

Cei care sînt în căutarea unui job se pot adresa, în primul rînd, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), dar şi să acceseze pagina de facebook a instituţiei. Tinerii pot găsi acolo informaţii despre numărul locurilor vacante în fiecare domeniu, dar şi despre cursurile de pregătire profesională.

În primele trei luni ale anului 2019, în baza de date a ANOFM au fost înregistrate 1860 de persoane cu statut de şomer. La moment, în Republica Moldova sînt peste zece mii de locuri de muncă vacante.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *