MADRM atenţionează populaţia despre interzicerea arderii resturilor vegetale. Persoanele care vor arde frunzele şi deşeurilor menajere riscă sancţiuni, relatează TVR Moldova.

Conform art. 154 din Codul Contravenţional, persoanele fizice care vor arde frunzele şi deşeurilor menajere, vor achita amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei sau vor munci neremunerat în folosul comunităţii până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4,500 până la 9,000 de lei.

Specialiştii ministerului informează că substanţele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzând în atmosferă, sol şi în apele de la suprafaţă. În acest context, sunt atenţionate persoanele în vârstă şi cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.