pericolul-din-spatele-bancomatelor-95-dintre-acestea-inca-folosesc-windows-xpMicrosoft nu va mai oferi suport pentru bătrânul sistem de operare începând de pe 8 aprilie. După această dată, bancomatele ar putea rămâne vulnerabile în faţa hackerilor.

Data de 8 aprilie, când Microsoft va opri suportul pentru Windows XP, nu-i va afecta doar pe utilizatorii obişnuiţi. În pericol sunt şi companiile, în special băncile, ale căror ATM-uri folosesc într-o proporţie covârşitoare vechiul sistem de operare. De fapt, Windows XP e instalat pe 95% dintre bancomate în intreaga lume, conform BusinessWeek, anunţă yoda.ro.

Odată ce fluxul actualizărilor de securitate va fi oprit de Microsoft, toate bancomatele cu XP vor deveni teoretic vulnerabile în faţa hackerilor. Deşi un upgrade la o versiune mai nouă pare o soluţie uşor de pus în practică, multe bancomate folosesc componente hardware vechi, care ar putea să nu suporte un sistem de operare mai bun. Asta înseamnă că băncile vor trebui să le upgradeze sau să le schimbe cu totul.

Pentru instituţiile bancare ar putea exista soluţii, dar destul de costisitoare. Microsoft poate oferi corporaţiilor suport extins, dar la un preţ destul de piperat, având în vedere faptul că XP are deja o vechime de aproape 13 ani. În momentul de faţă, se estimează că Windows XP este instalat în continuare pe aproape o treime din numărul total de calculatoare în întreaga lume.

Temerea experţilor în securitate este că, deşi poate hackerii au mai descoperit vulnerabilităţi ale XP-ului, aceştia preferă să nu lanseze exploit-uri şi atacuri până în aprilie, pentru că Microsoft să nu livreze patch-uri de securitate.