Selectați pagina

Pericol nuclear maxim în America – inconștiență de peste 70 ani!

Pericol nuclear maxim în America – inconștiență de peste 70 ani!

Cel mai mare depozit de deșeuri nucleare din emisfera vestică este în pericol, o scurgere masivă sau chiar o explozie at fi o catastrofă fără precedent.

O știre a făcut înconjurul lumii: “Sute de angajați ai unui sit nuclear, complexul Hanford Nuclear Site din statul american Washington au fost evacuați sau au primit ordinul de a rămâne în spații închise după ce un tunel umplut cu materiale contaminate s-a prăbușit în apropiere”, scrie Agerpres, de exemplu, menționând și că nu a fi “nici un semn de scăpare radioactivă”. Se mai menționează de către aceeași sursă că li s-a cerut să se asigure că gurile de aerisire sunt închise și să se abțină să mănânce sau să bea. Ceea ce nu se spune că Hanford este cunoscut de cei care militează împotriva folosirii excesive a energiei nucleare drept “locul cel mai poluat din întreaga emisferă vestică”. Este vorba de un depozit de material rezultat în urma prelucrării plutoniului într- perioadă de 45 de ani.

Totul a început în 1944, când guvernul federal a început să producă plutoniu pentru “Proiectul Manhattan” — programul secret nuclear al SUA. Acolo s-a extras materialul radioactiv care a fost folosit pentru bomba atomică de la Nagasaki, în 1945. Producția și depozitarea de deșeuri radioactive a durat până în 1989, făcându-se în condiții improprii. Peste un miliard de metri cubi de deșeuri au fost îngropate, cu maximă inconștiență — și, probabil, profit la fel de mare! — direct în sol! În 1989, Hanford a fost declarat oficial drept cel mai mare și mai toxic depozit nuclear din SUA. S-a început o operațiune vastă de curățire și de izolare. Dar, cel mai grav și mai periculos este lichidul radioactiv rezultat în urma prelucrării — aproape 20 milioane de litri dintr-un cocktail cancerigen, format din chimicale periculoase și materiale radioactive, au fost depozitate în tancuri subterane insuficient securizate.

Una dintre probleme este că tancurile se scurg, peste 300.000 de litri scurgându-se deja și îndreptându-se către râul Columbia. Aș doilea pericol, mult mai grav, este o concentrație critică de hidrogen în aceste rezervoare, care ar putea duce la o explozie — împrăștirea conținutului fiind o adevărată catastrofă pentru întreg statul Washington dar și pentru statele învecinate. În fața acestui pericol, Guvernul Federal a conceput un program de îndepărtare, dar și asici sunt câteva probleme — costurile mari — peste 100 miliarde de dolari, durata mare — finalizarea ar fi în… 2080, și, în fine, nu se știe cu certitudine dacă va fi un succes! Am reprodus în mare ceea ce se află pe clipul de mai jos, care prezintă și imagini sugestive. Sunt deci argumente pentru a apune că SUA se confruntă, în aceste momente, cu o mare amenințare de poluare nucleară.

Sursa 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *