inundatiiÎn cazul unor noi ploi abundente pe durata săptămîinii curente, sectoarele Buiucani și Rîșcani ale capitalei ar putea fi inundate pe porțiuni colosale.

 La această concluzie au ajuns astăzi membrii Comisiei pentru situații excepționale a Municipiului Chișinău, transmite NOI.md.

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a ținut să precizeze că vinovați de inundațiile curente în capitală se fac înșiși locuitorii capitalei. ”Ne-o facem singuri cu mîna noastră. Avem foarte multe conectări neautorizate la canalizarea menajeră. Unii gospodari ridică capacele de la gurile de canalizare să curgă apa, nimerind astfel toate gunoaiele în canalul pluvial. Respectiv, ele se astupă și se produc inundații”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Totodată, edilul a spus că situația în capitală s-a menținut cît de cît stabilă datorită lacului din parcul ”Valea Morilor”, care a servit duminică, 30 iunie, drept bazin de acumulare în timpul inundaţiilor. „S-a prevenit o situaţie gravă. Puteau fi inundate în proporții mari sectoarele Buiucani și Rîșcani. Toată această apă venită din rîul Durlești s-ar fi revărsat pe Albișoara, Calea Ieșilor, Petricani etc., dacă nu s-ar fi acumulat în lac”, a specificat Dorin Chirtoacă.

În condițiile în care ploile abundente vor continua în această săptămînă, situația se complică la ”Valea Morilor”. Potrivit specialiștilor din cadrul Primăriei Chișinău, limita apei în lac este peste nivel și o nouă ploaie puternică ar putea conduce la revărsări de proporție. De asemenea, responsabilii municipali au atenționat asupra unui pericol de revărsare și în cazul lacului din lunca Gîștei, al cărui dig este în stare de avariere.

Avînd în vedere pericolele enunțate, Comisia pentru situații excepționale a Municipiului Chișinău a formulat un șir de măsuri imediate și pe termen mediu menite să facă față oricăror situații similare.