Procuratura Generală a anunţat despre primul caz de condamnare la castrare chimică a unui pedofil. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a violat o minoră de 8 ani. Cazul s-a produs la o săptămână de la intrarea în vigoare a legii privind castrarea chimică a pedofililor.

„Nu putem veni cu nume concrete. Este vorba despre concubinul unei femei în vârstă de 50 de ani, care a violat-o pe fetiţa ei minoră, în vârstă de 8 ani. În termeni rezonabili a fost iniţiată o cauză penală, care a fost transmisă în instanţa de judecată. Iniţial s-a dorit ca inculpatul să fie condamnat pe viaţă, ulterior s-a propus castrarea chimică a bărbatului. În prezent, inculpatul este condamnat la 19 ani de detenţie, într-un penitenciar de tip închis, cu masura de castrare chimică„, a spus procurorul-şef al Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale, Mircea Roşioru.

Potrivit procurorilor, inculpatul a suferit anterior de anumite probleme psihice.

„În anii 2003, 2004 a avut diverse tulburări psihice şi a fost internat în spital. La moment, este responsabil şi nu necesită tratament, dar are elemente de amnezie„, a adăugat procurorul Mircea Roşioru.

Totuşi, deocamdată, nici procurorii nu ştiu cum va fi executată sentinţa, deoarece proiectul de lege nu este finalizat.

„Potrivit legii, castrarea chimică se va efectua de către instituţiile medicale, în ultimile trei luni de ispăşire a pedepsei. Regulamentul de executare a sentinţei trebuie să fie prevăzut de Guvern. Informându-ne mai mult despre acest lucru, am observat că proiectul nu este finalizat. Guvernul va trebui să urgenteze finalizarea acestui regulament. În statele europene, care au adoptat aceasta masură, recidiva în cazul violurilor s-a micşorat considerabil. Această masură de urgenţă sperăm să ducă şi la noi la micşorarea cazurilor de viol”, a conchis procurorul.

Bărbatul nu şi-a recunoscut vina. În prezent, el se poate adresa în instanţele superioare.

Publika.md aminteşte că legea care prevede castrarea chimică obligatorie în cazul pedofililor şi al violatorilor, care au abuzat sexual copii sub 15 ani, a intrat în vigoare pe 6 martie curent.

Castrarea chimică se va efectua de către instituţiile medicale, în comun cu cele penitenciare, în ultimile trei luni de ispăşire a pedepsei. Procedura constă în administrarea unui medicament ce inhibă, ireversibil, dorinţa sexuală. Aceasta trebuie administrat periodic, altfel efectul dispare.

[youtube]http://youtu.be/1Gs661r2xko[/youtube]