Selectați pagina

Pentru operații clasice de salvat vieți, trebuie să scoţi bani din buzunar. Pe schimb de sex statul are bani!

Pentru operații clasice de salvat vieți, trebuie să scoţi bani din buzunar. Pe schimb de sex statul are bani!

Zece medici au transformat în această dimineaţă o femeiede 35 de ani într-un bărbat. S-a întâmplat la SpitalulClinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.Operaţia a durat 14 ore, iar pacientuleste al şaselea român care a beneficiat de o intervenţie deschimbare de sex, scrie gandul.info

Ca şi precedentele operaţii, şi aceasta va fi decontată de CasaNaţională de Asigurări de Sănătate, a explicat pentru gândul dr.Cristian Niţescu, coordonatorul echipei medicale care a operat înaceastă dimineaţă.”Intervenţia face parte dinsistemul DRG, care precizează clar ce acte medicale suntdecontate obligatoriu de Casă”, spune acesta.

Cum devine o femeie bărbat

“Intervenţia a fost una de reconstrucţie a neopenisului,operaţie extrem de laborioasă, la care au participat două echipe dedoctori”, a explicat dr. Cristian Niţescu, unul dintre membriiechipei medicale. “Procesul de schimbare de sex a mai presupus ointervenţie de vaginectomie, adică excizia vaginului, operaţie carea fost făcută în luna noiembrie a anului 2010, dincolo detratamentul endocrinologic”, a mai spus esteticianul într-oconferinţă de presă.

Potrivit specialistului, operaţia de schimbare de sex încazul unei femei care îşi doreşte să devină bărbat acoperă operioadă mai mare de timp, aproximativ 18 luni, în funcţiede recomandările medicului. Într-o primă etapă, pacientei – care adevenit în această dimineaţă bărbat – i-au fost îndepărtate, înurmă cu şase luni, uterul şi trompele, ulterior realizându-sevaginectomia, a explicat dr. Cristian Niţescu.

O a doua etapă a operaţiei de schimbare de sex, de importanţămajoră, a fost realizată în noaptea trecută, intervenţiafinalizându-se cu “ataşarea neopenisului la zona receptoare”. Douăechipe medicale au lucrat în paralel, sub coordonarea doctoruluiCristian Niţescu.

Una dintre echipe a intervenit în zona antebraţului, iarcealaltă în zona coapsei, apoi în zona organelor genitale. Practic,pacientei i s-a realizat “o disecţie pe antebraţul drept, de undes-a extras lamboul radial. Acesta a fost ulterior tubulizat pentrua se crea neopenisul, cu neouretra în centru”. Medicii au realizatdrenarea urinară printr-un cateter suprapubian, a explicatintervenţia coordonatorul .

Proteze testiculare şi suport osos

Ulterior, pacientului i-a fost creat neoscrotul din labiile marişi i-au fost inserate proteze testiculare. La finalul acesteiintervenţii, s-a ataşat neopenisul (n.r.construit din muşchi, vene şi alte ţesuturi recoltate de lapacient) în zona receptoare. Zona excizată de pe antebraţ a fostacoperită cu grefă de piele recoltată de la nivelul coapsei.

Cu toate acestea, operaţia de schimbare de sex “nu este totalfinalizată”, susţine Niţescu. Potrivit acestuia, va exista şi o atreia etapă, probabil ultima, care va fi realizată peste un an,când pacientul va fi supus unei noi intervenţii. Pentru a-i asigurao viaţa sexuală activă pacientului, medicii îi vor aplica acestuia,în neopenis, un suport osos.

Bărbatul, până acum 24 de ore femeie, este în stare bună,potrivit specialiştilor. “Pacientul va fi monitorizat timp detrei-patru săptămâni şi va beneficia de consult urologic”, spunedr. Niţescu, precizând că pasul următor constă în introducerea înorganul genital reconstruit a unei tije sau a unei coaste.Peste un an de zile, bărbatul îşi va putea relua viaţasexuală, mai spune medicul estetician.

Cine plăteşte pentruintervenţiile de schimbare de sex

Spre deosebire de homosexualism şi intersexualism(hermafrodism), transsexualismul are ca unic remediu corelarea prinintervenţie chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihicediametral opuse. În plus, datorită faptului că transsexualitateaeste considerată o boală, care nu ţine de dereglări psihice.”Intervenţia face parte din sistemul DRG, care precizează clar ce acte medicale sunt decontateobligatoriu de Casă”, a precizat mediculNiţescu.

Şase români şi-au schimbat sexul din 1995 până înprezent

Prima operaţie de schimbare de sex din România, efectuată deprofesorul Ioan Lascăr, a avut loc la Spitalul de Urgenţă Floreascaîn aprilie 1995. În urma intervenţiei, un tânăr de 19 ani, SorinFlorin Raţiu, a devenit femeie. Alţi patru români au mai trecut deatunci prin mâna profesorului Lascăr ca să-şi schimbe sexul, iar 20dintre ei sunt trecuţi pe lista de aşteptare, declară chirurgulpentru gândul. “Am avuttrei bărbaţi care au devenit femei, şi două femei care au devenitbărbaţi”, explică şeful clinicii de Chirurgie de la SpitalulFloreasca. “Pe lista de aşteptare mai sunt alte 20 deastfel de cazuri, dar este foarte greu pentru un transsexual să îşimotiveze intenţia”, mai spune specialistul.

Potrivit lui Lascăr, un pacient are de aşteptat uninterval cuprins între 2 şi 5 ani până când să suporte intervenţiade schimbare de sex. “După ce trece deevaluările interdisciplinare – psihiatrie, ginecologie,endocrinologie, medicină legală -, urmează tratamentul hormonal şiobţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive. Abia ulterioracestor etape se ajunge la iniţierea unei intervenţiichirurgicale”.

Familii pentru transsexuali

Profesorul Lascăr spune că doi dintre cei cinci pacienţi ai săişi-au întemeiat deja o familie. “Bărbatul care a devenit femeie s-acăsătorit în Belgia, iar o femeie care a devenit bărbat s-acăsătorit şi urmează să-şi susţină anul acesta examenul de licenţă.Îmi trimit felicitări de ziua mea şi ţin legătura cu ei”,povesteşte pentru gândul IoanLascăr. Medicul aminteşte şi că pacienţii revin periodic lacontroale. Uneori sunt necesare mici corecţii, explică acesta.Totuşi, mai uşoare sunt intervenţiile de transformare a unui bărbatîn femeie, precizează şeful clinicii de Chirurgie Reconstructivă dela Floreasca. “Reconstrucţia organelor sexuale feminineeste extrem de reuşită. Practic poţi să păcăleşti şi un ginecologuneori. La un control este greu să realizezi că ai în faţă un fostbărbat”, susţine Ioan Lascăr.

Cele cinci intervenţii realizate de profesorul Ioan Lascăr aufost suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mediculexplică că nu sunt considerate intervenţii estetice, ci corecţiiale unor boli psihice. În străinătate însă o astfel de intervenţiecostă între 20.000 şi 60.000 de euro, mai spune specialistul.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *