Republica Moldova are astăzi 283 de judecători și procurori care primesc pensii mai mari de 20.000 de lei pe lună. Dintre aceștia, nouă au pensii mai mari de 30.000 de lei.

Mulți dintre ei continuă să activeze în sistem, iar pe parcursul anilor, pe măsură ce cresc salariile judecătorilor și procurorilor, ei cer recalcularea pensiilor reieșind din formula prevăzută de lege – 80 la sută din salariul majorat, transmite Tv8.md.

O fac în judecată și, de fiecare dată, colegii lor judecători le dau câștig de cauză, pentru că așa spune legea.

La finele anului trecut, pe 23 decembrie 2020, trei judecători de la Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel Chișinău au obținut câștig de cauză pentru a le fi recalculată pensia.

Magistrații s-au ales cu pensii de peste 20.000 de lei pe lună, după ce au atacat în instanță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) cerând majorări în funcție de salariile actuale ale judecătorilor.

Cei trei magistrați sunt Tamara Chișcă-Doneva de la CSJ, Anatolie Minciună și Anatol Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău.

Mai mult de atât, Tamara Chișcă-Doneva a fost președinta completelor de judecată care au examinat dosarele de recalculare a pensiilor pentru Pahopol și Minciună.

CSJ a respins recursurile CNAS-ului și a obligat instituția să recalculeze pensiile judecătorilor după formula – 80% din salariul actual de funcție și să achite sumele ratate, începând cu 2015.