Selectați pagina

Pe harta tarii noastre gasim un sat cu patru oameni

Pe harta tarii noastre gasim un sat cu patru oameni

Un sat cu patru oameni gasim pe harta tarii noastre. Este vorba despre localitatea Frunzesti, din Floresti, unde traiesc doar doi soti si finii lor. Oamenii spun ca le este dureros sa-si lase gospodariile, asa ca au ramas in sat. Si mai greu le-a fost, insa, cand si-au vazut copiii, vecinii si rudele cum si-au luat ramas bun de la case si nu s-au mai intors, relatează protv.md

Faceti cunostinta cu Nicolai Pripopenco. El impreuna cu sotia reprezinta… jumatate din populatia satului. Sotii au patru copii, asa ca au construit o casa mare ca sa incapa toti. Niciunul, insa, nu a ramas in localitate.

Nicolai PRIPOPENCO, LOCUITOR AL SATULUI FRUNZESTI: “Am constuit o camera pentru fete si una pentru baieti. Oricare era a lor.” 

Asa cum camerele au ramas pustii, sotii depoziteaza acolo fanul. Barbatul isi aminteste cu nostalgie cum inca acum cativa ani satul era plin de viata, cu multi copii si galagie in fiecare mahala. Uneori mai trece sa vada ce s-a intamplat cu gospodariile fostilor sai vecini. Din casa matusii Vera, de exemplu, a ramas doar un perete, dar si acela pe jumatate.

Nicolai PRIPOPENCO, LOCUITOR AL SATULUI FRUNZESTI: “Au trait cat au trait, pana cand nu s-a daramat si apoi s-au mutat in alt sat. Acolo era un sarai, un acoperis, dar timpul sterge totul.” 

Singurul vecin al barbatului traieste la o suta de metri departare si este finul lui.

Nicolai PRIPOPENCO, LOCUITOR AL SATULUI FRUNZESTI: “Noi suntem doi. Nu este nimeni mai mult. Reactia ar putea fi si asa ca suntem mafioti, stapanii satului.” 

Ilie POPA, LOCUITOR AL SATULUI FRUNZESTI: “ Era un sat mare. Cea mai mica familie avea cate doi copii. Dar asa erau cate sase, sapte persoane.” 

Sotia lui Ilie Popa, care este asitenta sociala in localitatea vecina, pastreaza cu grija cateva fotografii in care apare alaturi de prieteni, singura amintire a vremurilor cand avea cu cine petrece serile ori de sarbatori.

“Sunt toti cumatrii mei, cand am botezat fiica cea mare. Erau toti tinerii care am locuit in acest sat. Cumatrul acesta a murit, iar ei s-au mutat intr-un alt sat.” 

Printre satele din raionul Floresti, care numara mai putin de o suta de locuitori sunt Frumusica Noua, Tara, Marinesti, Starceni, Radulenii Noi, Antonovca si Fagadau.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке