Selectați pagina

Patriarhul Kiril crede în unirea creştinilor şi a Bisericilor de Apus şi Răsărit într-una singură

Patriarhul Kiril crede în unirea creştinilor şi a Bisericilor de Apus şi Răsărit într-una singură

O părticică din moaștele Sfântului Nikolaie Făcătorul de minuni a fost adusă la Moscova. Moaştele au fost întâmpinate de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii – Kiril la Catedrala Mântuitorului. Ele se vor afla în Rusia până pe 12 iulie 2017, scrie RIA Novosti.

Experții medicolegiști au extras din racla cu Sfinte moaște  a noua coastă a Sfântului,  care se află chiar aproape de inimă. Coasta a fost pusă într-o raclă specială.

Racla este înfrumuseţată cu foi de aur, acoperită cu sticlă, prin care credincioșii vor putea vedea relicva sfântă. Timp de aproape o mie de ani sfinţenia a fost ținută ascunsă de ochii lumii, în mormântul fortificat  din cripta bisericii  – Basilica, sub o placă de marmură cu o greutate mai mare de 30 de tone.

Șeful Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei – Mitropolitul Ilarion (Alfeyev) și Arhiepiscopul de Bari Francesco Cacucci au semnat un acord special privind transferul temporar al moaștelor Sfântului. După aceasta, preoții au scos chivotul din Basilica şi l-au transportat la aeroport, cu o maşină specială.  Au însoţit racla cu sfinte moaşte sute de oameni – locuitori din Bari și pelerini din Rusia.

La aeroportul „Vnukovo“ racla a fost întâmpinată de garda de onoare, de  cler  și de credincioși, cu icoane şi flori.  Întreaga ceremonie a fost însoțită de cântări bisericeşti.  Apoi, moaştele au fost puse în autobuzul care le-a adus la Catedrala lui Hristos Mântuitorul.

Cuvântarea Patriarhului Kiril în ziua aducerii moaştelor Sfântului Nicolae la Moscova

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a numit aducerea moaştelor în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse –  „un eveniment cu adevărat unic.“

Adie a ecumenism şi apostazie de la primele silabe…

Cuvântarea Patriarhului din ziua întâmpinării Sfintelor moaşte la Moscova începe cu adresarea: “Eminenţa voastră, Arhiepiscopul oraşului Bari, stimaţi memebri ai delegaţiei Bisericii catolice care aţi însoţit moaştele Sfântului Nicolae, Arhierei, Părinţi, fraţi şi surori vă felicit cu acest mare eveniment…”

„Sfântul și Făcătorul de minuni Nicolae, din punctul de vedere al cinstirii de către popor,  a fost și rămâne primul Sfânt în Rusia.  Aproape în toate casele în trecut, și în multe case ale ortodocşilor astăzi sunt, cu siguranță, trei icoane : Mântuitorul, Maica Domnului și cea a Sfântului Nicolae. “, – a spus Patriarhul.

“Credem că Dumnezeu ne dă semne, revarsă harul şi mila sa în mod vizibil atunci când oamenii care se roagă au cea mai mare nevoie. Astăzi avem mare nevoie de prezenţa Sfântului Nicolae, ca nu numai în poporul nostru să se păstreze credinţa, cât pentru faptul ca Marele adevăruri dumnezeieşti să nu plece din viaţa omului contemporan. De aceea la moaştele Sfântului nu ne vom ruga doar pentru sine, nu doar pentru ţările noastre unite de Biserica ORtodoxă Rusă într-o familie ortodoxă, noi ne vom ruga pentru întreaga lume, ca Sfântul Nicolae să atragă mila lui Dumnezeu şi să păstreze credinţa în Hristos în viaţa contemporanilor noştri. ”

Patriarhul nu a pregetat să se laude cu întâlnirea sa cu Papa Francisc la Havana şi să scoată în evidenţă, că anume datorită acelei întâlniri şi a înţelegerii sale cu Papa a fost posibilă aducerea moaştelor (aducerea unei părticele) la Moscova.

“Probabil, această aducere a moaştelor în Rusia nu se înfăptuia dacă nu era întâlnirea mea cu preasfinţitul Papă al Romei – Francisc. Ne-am întâlnit în Havana, tot într-un moment deosebit, când creştinii din Orientul Apropiat treceau şi treec, cu părere de rău, prin timpuri foarte grele, timpuri de stârpire a prezenţei creştine în acele locuri cu care creştinismul este legat pe parcursul întregii istorii, încă de la începuturi… timpuri de prigoană a creştinilor nu numai din acele locuri, dar şi din altele. Şi am hotărât de comun acord, eu şi Papa să ne întâlnim faţă către faţă şi să îndemnăm toţi oamenii să atragă atenţia la tragedia creştinilor contemporani… Dumnezeu ne-a adus spre această întâlnire, în timpul căreia a şi fost luată hotărârea de aducere a Sfintelor moaşte a Sfântului Nicolae în Moscova şi în Sankt Petersburg.”

A adus mulţumiri “preasfinţitului Arhiepiscop de Bari Fracnesco şi tuturor care i-au ajutat să aducă moaştele în Rusia”.

“Credem că Sfântul Nicolae ne va auzi rugăciunile. Că Sfântul nicolae, pe care îl cinsteşte şi  Răsăritul şi Apusul va mijloci la Dumnezeu cu rugăciunile sale pentru noi toţi.”

„Astăzi suntem încă divizaţi, în măsura în care problemele teologice, care au venit la noi din timpuri străvechi, nu ne permit să ne reunim. Oricum, precum au spus mulţi oameni sfinţi, dacă Dumnezeu va binevoi să unească toţi creştinii aceasta nu se va întâmpla prin efortul lor, nu prin paşi ai diplomaţiei bisericeşti, nu prin careva acorduri teologice, dar numai dacă Duhul Sfânt va uni din nou pe toţi cei care mărturisesc numele lui Hristos. Şi credem că Sfântul Nicolae, care ascultă rugăciunile creştinilor din Răsărit şi Apus va mijloci în faţa lui Dumnezeu şi inclusiv pentru a uni Bisericile într-una singură. “

“Îndeosebi, îl rog pe Sfânt pentru tineretul de astăzi care este supus unei presiuni extreme şi unor idei foarte periculoase, mincinoase la nivel emoţional şi psihologic. Astăzi e nevoie de o concentrare deosebită a gândurilor, o putere deosebită a credinţei, convingeri creştineşti deosebite ca să te menţii ca fiu bisericesc, iar pentru cei care nu sunt fii, să le fie deschisă frumuseţea duhovnicească a vieţii de obşte creştineşti. Şi cred că Sfântul Nicolae le va ajuta multora şi pe mulţi să-şi găasească drumul spre Dumnezeu. Cu rugăciunile Sfântului Nicolae, să păzească Dumnezeu poporul nostru , Biserica noastră, să păzească Dumnezeu şi să ajute creştinii din Răsărit şi de Apus în trecerea acestor căi istorice dificile. Amin. ”

Apoi, a rostit în rusă (Христос воскрес) şi în italiană (Cristo è risorto) : “Hristos a înviat!” 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=shQ-Hi1AsQc

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *