Patriarhul BartolomeuÎn ajunul vizitei papei Francisc la Constantinopol pe saitul jurnalului grecesc Theodromia a apărut petiția denumită Noua Eclesiologie a Patriarhului Bartolomeu”.

Autorul petiției (care a adunat deja mai mult de 2500 de semnături) a supus criticii viziunile Patriarhului de la Constantinopol asupra firii Bisericii.

Potrivit cuvintelor Patriarhului, Biserica necătînd la voia Atotputernicului Domn Iisus Hristos s-a divizat în cîteva Biserici-Surori, care poartă o răspundere comună pentru păstrarea în unitate a Bisericii”.

Astfel, Întîistătătorul Bisericii Constantinopolitane în fapt se expune în favoarea egalității Bisericii Ortodoxe și a ereziei papiste.

Pînă acum, petiția a fost semnată de 6 arhierei, de egumeni, preoți, monahi ai Bisericilor Eladei și Ciprului, mireni din Grecia, Cipru, Australia, SUA și din alte țări.

De asemenea, sub document stau semnăturile arhimandritului Agaton de la mănăstirea athonită Kostamonit, a starețului Gavriil al Careei precum și a unui număr mare de monahi athoniți.

Tradus pentru APĂRĂTORUL de pe http://ruskline.ru