Patriarhul Bartolomeu a vorbit la întâlnirea cu Consiliul Bisericilor din Ucraina despre importanța dialogului intercreștin și interconfesional în lumea contemporană.

patriarhul bartolomeu

Patriarhul Bartolomeu: Ortodocșii și catolicii DORESC să restabilească unitatea

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu a spus că ortodocșii și catolicii tind să restabilească unitatea în comuniune în cadrul întâlnirii cu Consiliul Bisericilor și al Organizațiilor Religioase din Ucraina (CBORU), care a avut loc pe 23 august la Kiev la inițiativa conducătorului Fanarului, transmite serviciul de presă al BUGC.

Observând că membrii CBORU simbolizează speranța Ucrainei, patriarhul a atins subiectul dialogului intercreștin și interconfesional în lumea contemporană.

„Dialogul este metoda prin care suntem chemați să depășim diferențele, să promovăm stoicismul, să luptăm împotriva părtinirii și intoleranței, să construim pacea și armonia, solidaritatea și cooperarea”, a spus el.

„Este un semn al speranței că în ciuda ororilor din secolul al XX-lea, cea mai brutală eră din istoria omenirii, înțelegerea noastră a dialogului devine un instrument din ce în ce mai puternic pentru construirea de poduri și reconciliere. Această mișcare de apropiere și reconciliere în lumea noastră este net confirmată prin implicarea creștinilor în dialogul ecumenic”.

Potrivit conducătorului Fanarului, din a doua jumătate a secolului XX până în zilele noastre, multe legături ecumenice și de altă natură în apropie pe creștini și mărturisesc dorința comună, în primul rând a Bisericii Ortodoxe și a Bisericii Catolice, de a restabili unitatea în comuniune.

„Credem cu fermitate în forța și convingerea unui dialog autentic, în care nu vor exista învinși”, a adăugat patriarhul Bartolomeu.

În finalul întâlnirii, slujitorul cultului papistaş din Ucraina Vitali Krivițki, membrul CBORU, a notat că în timpul discuției cu conducătorul Fanarului, cuvântul „dialog” a fost repetat cel mai des.

Sursa: http://news.ugcc.ua/news/v%D1%96dchuvaiemo_shcho_vi_priihali_ne_t%D1%96lki_do_pravoslavnih_a_y_do_vs%D1%96h_ukraints%D1%96v__blazhenn%D1%96shiy_svyatoslav_do_patr%D1%96arha_varfolom%D1%96ya_p%D1%96d_chas_zustr%D1%96ch%D1%96_z_radoyu_tserkov_94151.html