Selectați pagina

Patriarhul Bartolomeu învinuit de complicitate în lovitura de stat din Turcia

Patriarhul Bartolomeu învinuit de complicitate în lovitura de stat din Turcia

Presa proguvernamentală turcă l-a acuzat pe Patriarhul Bartolomeu de sprijininul tentativei de lovitură de stat și de colaborarea cu predicatorul de opoziție Fethullah Gulen.

Revista turcă “GerçekHayat”, care ține de grupul editorial al ziarului proguvernamental “YeniSafak”, a publicat articolul “Gulenism: Cine este teroristul Fethullah Gulen? 100 de ani de istorie a organizații teroriste”, în care l-a acuzat pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului de colaborare cu predicatorul islamic de opoziție Fethullah Gulen. Acest fapt este raportat de “Euronews”.

Publicația care a ieșit de sub tipar săptămâna trecută, îl acuză pe Patriarhul Bartolomeu de colaborare cu predicatorul Fethullah Gulen și de complicitate în organizarea loviturii de stat care a eșuat în Turcia în iulie 2016.

Se raportează că autorii au publicat materiale cu imagini relevante, inclusiv o fotografie a Patriarhului Constantinopolului.

La rândul său, Patriarhul Bartolomeu a pregătit o dezmințire a informației publicate, numind acuzațiile “nerealiste și iresponsabile”, și a declarat că comunitatea ortodoxă turcă își exprimă îngrijorarea cu privire la persecuția liderilor săi religioși și “acuzații false” împotriva lor.

Anterior, Organizația Națională pentru Cercetare și Informații din Turcia MIT l-a acuzat pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului de complicitate cu predicatorul islamic de opoziție Fethullah Gulen și CIA din SUA, și l-a avertizat că viața sa se află în pericol. S-a menționat că Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl suspectează pe Patriarhul Bartolomeu de relații amicale cu predicatorul Gulen, iar agenții cercetași turci îl monitorizează în permanență atât pe Patriarhul Bartolomeu, cât și anturajul său din întreaga lume, în special din Statele Unite.

Sursa: https://gr.euronews.com/2020/05/11/tourkiko-periodiko-xaraktirizei-gkioulenisth-ton-oikoumeniko-patriarchi-vartholomaio

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *