erezieAnul acesta, Patriarhul Bartolomeu I l-a invitat la Istambul pe Alois, membru al Comunităţii Ecumenice, ’’Teza’’, însoţit de câţiva fraţi şi câteva sute de tineri, pentru a cosolida relaţiile cu catolicii. Această etapă a așa-numitului pelerinaj de încredere a început la 3 ianuarie cu slujirea vecerniei în Biserica Ortodoxă Greacă a Sfintei Treimi din Piața Taksim, din centrul Istambulului.

Vineri seara s-au oficiat rugăciuni cu intonarea cântecelor comunității ecumenice din Taizé în Biserica Catolică Armeană, la care au participat toți doritorii. În seara zilei de sâmbătă, „creștinii” diferitor denominaţiuni religioase au organizat o întâlnire împreună cu tinerii și prietenii lor musulmani. În timpul aflării lor în Istambul, tinerii pelerini au vizitat diferite locuri sfinte, inclusiv și seminarul teologic.

O astfel de atitudine caldă a Patriarhul Bartolomeu I față de ereticii catolici, deoarece ei sunt în erezie după separarea lor de Biserica Ortodoxă în 1054, este greu de justificat, deoarece, „regula exclusivă și singura dominantă care definește relația dintre ortodocși cu ereticii este”, conform Sfîntei Tradiții, „convertirea lor la Ortodoxie „.

Cuviosul Maxim Mărturisitorul scrie că „Îl scîrbim pe Dumnezeu,” când dăm ereticilor ” motiv … ca să se întărească în minciunile proprii și să se razvrătească împotriva evlaviei ortodoxe … Eu cred că asta e o ură față de omenire și înstrăinare față de dragostea lui Dumnezeu, atunci când sunt supuși rătăcirii și urmașii lor, într-o măsură chiar mai mare” .

Tatiana Muraviov

traducere pentru Apărătorul de pe : 3rm.info