Presedintele Ucrainei, Porosenko, a anuntat ca “Sinodul Reunificarii”, care ar trebui sa aleaga primatul bisericii autocefale a Ucrainei si sa aprobe statutul acestei structuri ecleziastice, va avea loc pe 15 decembrie. 

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis, de asemenea, intr-o scrisoare transmisa Mitropolitului Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), ca Sinodul Reunificarii va fi condus de catre Mitropolitul Emanuel al Frantei si ca vor vota pentru alegerea noului primat episcopii, precum si clerici si laici. Dupa ce i-a reprosat Mitropolitul Onufrie, care poarta titlul oficial “al Kievului’, ca nu a intrat in legaturi canonice cu Filaret Denisenko si Macarie Maletici si structurile lor, PF Bartolomeu il anunta pe acesta ca, dupa ce va fi ales noul primat al bisericii kievene, IPS Onufrie nu va mai putea purta, “canonic si ecleziologic”, titlul de “mitropolit al Kievului”

Mitropolitul Onufrie ar fi returnat scrisoarea Patriarhului Bartolomeu fara niciun comentariu.

De cealalta parte, Sinodul condus de Filaret Denisenko a emis un comunicat in care a adus cateva precizari critice fata de modalitatea in care Patriarhia Ecumenica intelege organizarea “Sinodului Reunificarii”. Astfel, Sinodul “Patriarhiei” Kievului (PK) contesta regula potrivit careia, pe langa episcopi, pot vota si clerici si laici pentru noul primat. De asemenea, Sinodul PK cere sa fie reprezentat in prezidiul care va conduce sedinta Sinodului Reunificarii, precizand ca este cea mai indreptatita structura ecleziastica pentru a ocupa o astfel de pozitie. In continuare, comunicatul contine referiri la justetea ridicarii bisericii ucrainene la rang de patriarhie, avand in vedere numarul de credinciosi si intemeierea sa de catre Sfantul Apostol Andrei, si lasa deschisa chestiunea candidaturii lui Filaret Denisenko (anterior acesta transmisese ca nu va candida pentru pozitia de primat).

Potrivit surselor media rusesti, statutul noii biserici ucrainene prevede ca aceasta, cu toate ca va fi autocefala, va ramane Mitropolie, se va consulta cu Fanarul asupra chestiunilor de interes global bisericesti, va primi mir de la Constantinopol si va canoniza sfinti doar cu acordul acesteia.