Selectați pagina

Patriarhul Bartolomeu: ANTIECUMENISTII fac voia celui rau

Patriarhul Bartolomeu: ANTIECUMENISTII fac voia celui rau

Patriarhul-Bartolomeu-si-ecumenismulPatriarhul Bartolomeu prevede un progres ecumenic semnificativ în următorii ani – informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

MARELE SINOD DIN CRETA si ECUMENISMUL: antiecumenistii fac voia celui rau (Patriarhul Bartolomeu)

Cel putin aceasta dezvaluie Patriarhul din Constantinopol, intr-un articol prezentat in ultimele ore, de binecunoscuta publicatie italieneasca “La Repubblica”.

Articolul prezinta un interviu acordat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, pe marginea discutiilor lansate despre recentul Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc in Creta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

MARELE SINOD DIN CRETA si ECUMENISMUL: antiecumenistii fac voia celui rau (Patriarhul Bartolomeu)

In cadrul interviului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a avertizat că cei care doresc să fie întrerupt dialogul cu alți creștini ii fac “o deosebita placere diavolului”.

“Biserica Ortodoxă, la rândul său, are credință în Dumnezeu și, cu optimism, va continua dialogurile teologice, mai ales cu Biserica-sora Romano-Catolica”, a mai spus Patriarhul Bartolomeu.

MARELE SINOD DIN CRETA si ECUMENISMUL: ruptura cu catolicii este o rusine pentru noi (Patriarhul Bartolomeu)

“Noi credem că, în anii următori, vor exista progrese semnificative” – a mai precizat Patriarhul Bartolomeu.

Totodata, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mai precizat ca problema nereusitei vindecarii diviziunii care persista intre Biserica Rasariteana si Biserica Vestului – in pofida Sinoadelor din Lyon (1274) și Ferrara și Florența (1438-9) – “este o rușine pentru noi creștinii, și niciodată nu vom inceta sa restabilim unitatea”.

3 Comentarii

 1. Sluga netrebnica

  Corect este “pseudo-patriarhul ecumenist Bartolomeu”. Ereticii nu mai sunt episcopi ci pseudo-episcopi.

  Răspuns
 2. grigorie

  In documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” se vorbeste despre o dubla unitate a Bisericii:o unitate „pierduta” ce trebuie „refacuta”, „restaurata”, si o unitate, de natura ontological, ce“nu poate fi tulburata.”
  O asemenea idee despre Biserica se potriveste anumitor conceptii eclesiologice ratacite, una dintre acestea apartine Mitropolitului Platon (Gorodeţki) al Kievului(1803-1891): „Dacă se compară Biserica universală cu un templu uriaş, împărţit în mai multe paraclise, în partea de jos acestea sunt despărţite între ele prin pereţi, fără ca aceste despărţiri să ajungă până la acoperiş. În partea de jos confesiunile sunt despărţite între ele, în cea de sus, dimpotrivă, sunt într-o comuniune spirituală între ele şi toate au în acelaşi mod intrarea în cer, la acoperişul acestui templu mistic.” (în: Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol.2,pg. 124)
  Aceasta ar insemna ca aceia care in decursul timpului au apostaziat de la credinta ortodoxa au ramas in Biserica, ca hotarele pe care Sfintii Parinti le-au pus intre credinta crestina si pseudo-crestinisme sunt doar niste bariere „pământeşti [omenesti care] nu urcă până la cer”(Ilarion Alfeyev).
  Daca separatiile confesionale sunt doar formale inseamna ca li se poate atribui celor considerati crestini doua calitati: cea de madular al „Bisericii” si cea de membru al propriei confesiuni, a doua calitate nefiind importanta pentru mantuire.
  In teoria ecumenista a ramurilor se vorbeste de „Biserica lui Hristos” in care sunt cuprinse „gruparile bisericesti” ce cred in Sfanta Treime si Îl recunosc pe Hristos ca Mantuitor; ca a fi membru al „Bisericii lui Hristos” este un lucru mai cuprinzator decat a fi membrual propriei sale „grupari bisericesti” (Declaratia de la Toronto, 1950, paragraful 9)
  O semenea viziune asupra Bisericii este la propriu politeista.
  Dupa Sfintii Parinti, dumnezeii si hristosii eterodocsilor sunt dumnezei si hristosi mincinosi care nu se deosebesc in ce priveste existent de idolii pagani, adica nu exista.
  O astfel de „Biserica” ,in inteles ecumenist, este asemenea unui panteon pagan care nu are nici o legatura cu cerul, o adunare in care fiecare grupare eterodoxa se inchina dumnezeului sau inexistent.
  Biserica Ortodoxa nu se afla intr-un asemenea templu, iar cei care vor sa o asocieze unei asemenea adunari nelegiuite cauta de fapt sa o distruga, stim insa ca „ portile iadului nu o vor birui” (Mt. 16,18).

  Răspuns
 3. V.M.

  “MARELE SINOD DIN CRETA si ECUMENISMUL: ruptura cu catolicii este o rusine pentru noi (Patriarhul Bartolomeu)” – Rusine pentru Bartolomeu, iar pentru noi ortodocsii rusine este ca avem asa “Patriarhi”!!! Rusine sa va fie pentru tradarea Patriarhului Irineu de catre bartolomeu si teofil, la intelegerea cu papistasii, rusine rusine rusine, anaxios!!!

  Răspuns

Urmăritori / Pingbacks

 1. Patriarhul Bartolomeu: ANTIECUMENISTII fac voia celui rau | Blog de Dogmatică Empirică - […] Sursa: https://www.aparatorul.md/patriarhul-bartolomeu-antiecumenistii-fac-voia-celui-rau/ […]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке