Răspunzând cererii patriarhului Bartolomeu de a recunoaște rezultatele „consiliului de unificare” din 15 decembrie și biserica naționalistă ucraineană creată acolo, Patriarhul Ioan al Antiohiei l-a îndemnat pe Pat. Bartolomeu să oprească procesul de acordare a autocefaliei până când o soluție pan-ortodoxă ar putea fi găsită în criza ucraineană.

După cum a raportat OrthoChristian, Patr. Bartolomeu nu a ținut seama de acest sfat, și a înmânat tomosul de autocefalie „Mitropolitului” Epifaniele Dumenko, conducătorul bisericii ucrainene schismatice, pe 5 ianuarie la Istanbul.

Patriarhul de Constantinopol a trimis scrisori de apel pentru recunoașterea bisericii ucrainene tuturor conducătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale încă din 24 decembrie. Cererea a fost până în prezent explicit negată de Bisericile poloneză și sârbă .

În răspunsul său, Patr. Ioan a subliniat că evenimentele legate de crearea noii biserici se referă nu numai la dezbinarea pe care o creează în lumea ortodoxă, ci și la faptul că opinia Bisericilor Ortodoxe locale nu a fost luată în considerare de Constantinopol, raportează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse .

Sinoadele locale, patriarhii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume au avertizat continuu pe Patr. Bartolomeu, care creează unilateral o nouă biserică, că ar putea avea consecințe dezastruoase și l-au chemat să convoace un sinod pan-ortodox pentru rezolvarea problemei, iar acesta a refuzat în mod repetat.

„Vrem să vedem unitatea lumii ortodoxe puternică și consolidată”, scrie Patr. Ioan. „Din scrisoarea dvs., se pare că ați decis să continuați procesul de acordare a autocefaliei… Prin urmare, vă invităm să nu luați nicio decizie care să nu fie susținută de consensul Bisericilor Ortodoxe autocefale. Este nerezonabil să oprim o schismă cu prețul unității lumii ortodoxe”.

Totodată patr. Ioan a exprimat, de asemenea, încrederea că „cel mai util lucru pentru pacea în Biserică, unitatea ei și pentru mărturia comună ortodoxă în lumea noastră de astăzi este de a opri și amâna acest proces până când problema ucraineană este studiată și o soluție panortodoxă va fi găsită.”

„Prin urmare, noi cerem Preasfinției voastre să convoace conducătorii Bisericilor Ortodoxe pentru a studia aceste probleme, pentru a ne proteja Biserica de pericol, ceea ce ar duce la pace și armonie și în Ucraina, și în întreaga lume ortodoxă”, a scris Patr. Ioan.

„Dragostea noastră față de Biserica noastră Ortodoxă și de Sfinția Ta ne îndeamnă să scriem aceste cuvinte cu speranța de a vedea lumea ortodoxă unită, mărturisind Adevărul Domnului nostru Iisus, întrupat de dragul mântuirii lumii „, a subliniat Preafericitul Părinte Ioan.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei a cerut de asemenea un sinod pan-ortodox la ședința sa la începutul lunii octombrie. Mai târziu în acea lună, Patr. Ioan a semnat o declarație comună cu Patriarhul Irineu al Serbiei, chemând, din nou, pentru un sinod pan-ortodox.

Patr. Ioan și-a exprimat anterior sprijinul față de Biserica canonică ortodoxă ucraineană și față de Patriarhia Moscovei. După întâlnirea cu Patriarhul din iunie, deputatul rus Dmitri Sablin a declarat că „Patriarhul a subliniat că Biserica Antiohiei se află alături de Biserica Rusă, fiind împotriva schismei Bisericii din Ucraina”.

Damasc, 6 ianuarie 2019

Sursa: “It is unreasonable to stop a schism at the price of the unity of the Orthodox world”—Pat. John of Antioch