Din 2025, toți creștinii ar putea sărbători în aceeași zi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, informează Ştiri pe Surse. Președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Cardinalul Kurt Koch, și-a arătat susținerea față de ideea ca ortodocșii și catolicii să lucreze la un acord asupra unei date comune pentru celebrarea Paștelui.

patriarhul daniel impreuna cu papa francisc

Patriarhia Română e de acord să sărbătorească Paștile împreună cu papistaşii, dar se lovește de refuzul Bisericii Ortodoxe Ruse

Un reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a declarat că o dată comună pentru Paște ar putea fi un semn de „încurajare” pentru mișcarea ecumenică.

Patriarhia Română este de acord cu această propunere, dar se lovește de refuzul Bisericii Ortodoxe Ruse, precizează Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„E vorba de o mâhnire în lumea creștină, de a nu sărbători împreună cea mai importantă sărbătoare creștină, este o problemă de calendar, nu de dogmatică. Decizia aceasta nu vine de la Biserica Ortodoxă Română, nu pentru că ea nu ar putea să facă lucrul acesta, ci pentru că pune deasupra acestei probleme problema unității ortodoxiei. Ortodoxia e preferabil să rămână unită în jurul celei mai importante sărbători.”, a declarat Vasile Bănescu la Digi 24.

O parte dintre bisericile ortodoxe, în frunte cu cea rusă, au refuzat să accepte schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Bănescu spune că, deși Biserica Ortodoxă Română a făcut trecerea la calendarul gregorian, sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian și Paștele după cel iulian.

El a precizat că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori „în mod evident ca si alte biserici ortodoxe să vină în actualitatea calendaristică. Din păcate exista rețineri, să nu zic poziție destul de fermă a bisericilor ortodoxe rămase pe calendar iulian”, spune reprezentantul Patriarhie Române, precizând că există o temere a Bisericii Ortodoxe Ruse că, o eventuală unificare va crea „un tumult” în rândul credicioșilor.