Mitropolitul Ilarion a caracterizat, intr-o declaratie de presa, decizia Patriarhiei Ecumenice de a trimite doi exarhi in Ucraina drept “o cale a razboiului. Si nu este un razboi doar impotriva Bisericii Rusiei, nu doar impotriva poporului ortodox ucrainean, ci un razboi impotriva unitatii intregii lumi ortodoxe”, scrie mospat.ru

Seful departamentului de externe al Patriarhiei Moscovei s-a referit la decizia Constantinopolului de a trimite doi ierarhi exarhi in Ucraina, doi reprezentanti oficiali speciali prin care se revendica autoritatea canonica asupra unui teritoriu.

Sinodul Bisericii Rusiei a condamnat decizia, pe care o considera necanonica, de vreme ce biserica locala, subordonata Moscovei, nu si-a exprimat acordul pentru trimiterea celor doi exarhi. In aceste conditii, a comunicat Sfantul Sinod, decizia reprezinta “o incalcare grosolana a canoanelor bisericii care interzic episcopilor unei biserici locale ingerinta in viata interna a altei biserici locale”. De asemenea, se arata in declaratie, initiativa ar intra “total in contradictie cu pozitia de pana acum a Patriarhiei Constantinopolului si personal a Patriarhului Bartolomeu, care au afirmat in mod repetat ca recunosc drept singur reprezentant canonic al bisericii ortodoxe in Ucraina pe mitropolitul Onufrie” [primatul bisericii ucrainene subordonata Patriarhiei Moscovei – n.n.].

Sinodul Bisericii Rusiei considera ca decizia duce la un blocaj in relatiile dintre cele doua patriarhii, punand in pericol unitatea ortodoxiei. 

In ceea ce il priveste, mitropolitul Ilarion a adaugat ca, din cauza modului “rau si perfid” in care e transpus, proiectul autocefaliei va fi respins de credinciosii ortodocsi din Ucraina.Biserica Rusiei nu va accepta aceasta decizie. Va trebui sa intrerupem comuniunea cu Constantinopolul, iar atunci Constantinopolul nu va mai avea dreptul sa pretinda leadershipul lumii ortodoxe. Acum Patriarhatul Constantinopolului pozeaza intr-un soi de lider al celor 300 milioane otrodocsi din lume, iar Patriarhul Constantinopolului este perceput ca aproape un papa ortodox. Dar cel putin jumatate din cei 300 milioane nu il vor mai recunoaste nici macar ca primul in familia bisericilor ortodoxe.”