Episcopul Mihail (Anișenko) a vorbit despre scopul final al dialogului cu catolicii în cadrul conferinței ecumenice organizată de reprezentanții BUGC și BOaU la Kiev.

Patriarhia Constantinopolului declară deschis: Scopul nostru final este restabilirea unității cu papistaşii

Patriarhia Constantinopolului declară deschis: Scopul nostru final este restabilirea unității cu papistaşii

„Scopul nostru final este restabilirea unității cu catolicii.” Acest subiect a constituit axa discursului exarhului Constantinopolului în Ucraina, episcopului Mihail de Coman, la prezentarea traducerii ucrainene a documentelor Comisiei internaționale mixte pentru dialogul catolico-ortodox, care a avut loc la Kiev în data de 26 octombrie.

„Nu este doar o publicație minunată, este un instrument pentru atingerea scopului final, iar scopul final este căutarea unității. Cer iertare, nu căutarea, ci restabilirea unității”, a precizat exarhul Fanarului.

Anterior, mass media a relatat că exarhul Constantinopolului în Ucraina consideră că faptul căutării unității cu catolicii este important pentru păstrarea unității în Ortodoxie.

Reamintim că la 26 octombrie la Kiev a avut loc conferința BGCU, Fanarului și BOaU, subiectul central fiind căutarea unității. Conducătorul BUGC a spus că scopul dialogului ecumenic este restabilirea comuniunii euharistice, iar reprezentantul Vaticanul a făcut apel la depunerea de forturi pentru ca „succesul” acestui dialog să fie tradus în realitate în Ucraina, iar un preot uniat a declarat că catolicii și creștinii ortodocși trebuie să-l aleagă împreună pe „viitorul patriarh ucrainean”.