Selectați pagina

Păstura – un leac valoros. Află 5 beneficii ale pâinii albinilor

Păstura – un leac valoros. Află 5 beneficii ale pâinii albinilor

Cunoscută și ca pâinea albinelor, păstura este cea mai valoroasă comoară dintre cele pe care albinele ni le oferă cu generozitate. Cum ar putea fi altfel, având în vedere că este substanța cu care ele își hrănesc propriii „copii”?

Păstura este un polen recoltat de albine și modificat apoi în stup, astfel încât să conțină toate substanțele de care larvele au nevoie pentru a crește și a se dezvolta. Este considerat un leac valoros, deoarece conține nutrimenți esențiali pentru sănătatea umană – complexul de vitamine B, proteine ​​și aminoacizi. De asemenea, este un aliment esențial pentru vegetarieni, dar și un supliment alimentar util pentru cei ce țin posturile.

Deși există puține studii științifice care să dovedească efectele păsturii, ea este recomandată de mulți ca leac naturist, pentru că oferă energie, întărește sistemul imunitar și are un efect benefic asupra digestiei. Totuși, nu uita să discuți mai întâi cu medicul dacă vrei să începi o cură cu păstură.

5 beneficii ale pâinii albinelor

Iată care sunt beneficiile păsturii, conform recomandărilor din medicina alternativă!

1.    Digestie mai ușoară

O echipă de cercetători de la Centrul pentru Prevenție al Universității Utah, SUA, a ajuns la concluzia că păstura conține enzime digestive de la albine, care favorizează digestia. Păstura este consumată, printre altele, pentru a reface flora intestinală și ca remediu pentru constipație sau diaree.

2.    Întărirea sistemului imunitar

Lăudată din bătrâni pentru proprietățile antivirale, antimicrobiene și antiinflamatoare, păstura ajută organismul să lupte cu bolile. Păstura poate influența sistemul imunitar, stimulând flora intestinală, producerea de antioxidanți și de proteine, care protejează organismul de virusuri și de efectele nocive ale radicalilor liberi, potrivit unui studiu.

3.    Piele mai moale și mai fină

Păstura poate fi aplicată și pe piele, pentru a trata fisuri, porțiuni uscate, erupții cutanate și chiar eczeme. Aceste beneficii sunt conferite de aminoacizii și vitaminele conținute, care ajută la regenerarea celulelor pielii.

4.    Mai multă energie

Din cercetările efectuate la centrul pentru șitiințe medicale al Huntington College a reișit că păstura conține o serie de aminoacizi, vitaminele A, C, D, E, K, complexul B – B5 (acid pantotenic), niacină -, și bioflavonoide, care îi furnizează organismului energia de care are nevoie.

5.    Mai puține reacții alergice

Mulți terapeuți recomandă păstura cu scopul de a reduce activarea celulelor mastocite, care eliberează histamină atunci când un alergen pătrunde în organism. Pentru a ajunge la această, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Juntendo din Japonia au hrănit un grup de șoareci de laborator zilnic cu păstură. Cantitatea de mastocite a acestora a scăzut, iar organismul lor a produs mai puțină histamină. Dar, atenție! Țineți cont de faptul că, pentru atestarea științifică a acestor efecte, sunt necesare studii și testări mai numeroase și mai aprofundate și că păstura poate fi periculoasă dacă ești alergic la miere sau la înțepături de albină, ori în cazul în care consumul de polen accentuează o altă alergie de care suferi.

Atenuarea neplăcerilor menopauzei

Cercetătorii de la Centrul Medical NYU Langone din New York au efectuat un studiu, pentru a testa efectele păsturii, ale lăptișorului de matcă și ale polenului de iarbă (Pueraria Mirifica) asupra femeilor aflate la menopauză. Participantele la studiu au raportat o scădere a uscăciunii vaginale, precum și o atenuare a anumitor simptome ale menopauzei – iritabilitatea, modificări ale dispoziției, bufeuri.

Știai că…

…păstura a fost inclusă în alimentația omului cu multe secole în urmă? Unele triburi de indieni o luau cu ei la vânătoare, iar șamanii o foloseau pentru vindecarea unor boli. Conform unor scrieri vechi, și vikingii o includeau în proviziile lor pentru călătoriile lungi, pe mare

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *