O poză de epocă în care se poate vedea cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în 1941, postată pe pagina de Facebook „Casa Mare”, arată cât de mult s-a schimbat acest obicei la moldoveni pe parcursul ultimilor peste 80 de ani.

Paștele Blajinilor, în 1941. Cât de deosebit a fost față de cum arată astăzi

Paștele Blajinilor, în 1941. Cât de deosebit a fost față de cum arată astăzi

În poză apar doar femei, românce din regiunea Bucovinei, deoarece bărbații sunt pe front.

Pe morminte sunt 24 de pomeni, care simbolizează cele 24 de vămi, „ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumânare! Atât!”, atrag atenția autorii postării.

Se împart pomenele strict la nevoiași și nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fara mese copioase, și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși și ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!

„Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștile, iar cozonacul trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ – albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe…”, scriu administratorii paginii „Casa Mare”.

Radio Chisinau