O poză de epocă în care se poate vedea cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în 1941, postată pe pagina de Facebook „Casa Mare”, arată cât de mult s-a schimbat acest obicei la moldoveni pe parcursul ultimilor peste 80 de ani.

Paștele Blajinilor, în 1941. Cât de deosebit a fost față de cum arată astăzi
În poză apar doar femei, românce din regiunea Bucovinei, deoarece bărbații sunt pe front.
Pe morminte sunt 24 de pomeni, care simbolizează cele 24 de vămi, „ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumânare! Atât!”, atrag atenția autorii postării.
Se împart pomenele strict la nevoiași și nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fara mese copioase, și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși și ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!
„Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștile, iar cozonacul trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ – albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe…”, scriu administratorii paginii „Casa Mare”.
Radio Chisinau
Fantastic
Frumos și simplu! Acum se duc cu grătarele la mormânt! Tradițional e cozonac , pască ( doar in unele zone se face)și ou roșu și vin !
Mai bine de rămănea așa
Amin
Simplu si frumos!
Acum multi o face de fala.
Doamne ajuta la toată lumea și mie și la familia mea amin slavă ție dumnezeul meu amin
Acest padte al blajinelor ‘lau desfiintat tradatoriii ortodoxiei
Cât de simpli și frumoși erau oameni! Cu credință și bunătate!
Ce a fost nu va mai fi niciodată!
Ce a fost odată frumos și simplu nu va mai fi niciodată pacat
Era după al doilea război mondial lumea era săracă în acele vremuri dar era și smerită și poate că aveau mai profundă credință , astăzi avem de toate alți mai mult alți mai puțin dar lumea nu mai are smerenie și nici credință așa cum aveau strămoșii noștri în special tinerii…
Doamne ajuta la toata lumea sa fie santosi ca sai pomenesca mortiiasa cum este
oameni nu au fost buni niciodata ,viata a fost grea tot deauna ,astea sunt cele mai prospere perioade ,decat ne ne dorim prea multe si repede
NI MB binele dinaintea prapadului!
S-au prostit oamenii de azi, înainte aduceau pomana cu căruța, iar acum vin cu o sacoșă de doi lei.
Da dar și oamenii s-au schimbat foarte mult
Da dar și oamenii s-au schimbat foarte mult
Amin !
Se vede cât de fericiți erau în 1941.
Vai mama noastră!
Pentru noi timpul s-a dat în 89 înapoi.
ERAU OAMENII AMĂRÂȚII ÎN ACELE TIMPURI
Amin
AMIN
Și noi putem, dacă vrem.
Mirel Bustihan Pe dinafara am putea , dar oare putem sa fim atat de simplii si frumosi si pe dinăuntru? Asta e intrebarea. La conținut, nu la ambalaj.
Cristi Dumitrescu cu siguranță, ideea e sa vrem cu adevărat!
ce va mai plac traditiile pagane!
24 de poduri se dau la înmormântare, dar la Paștele bkajenilor se da care și ce are și cum poate, e important un ou roșu și pascuta. In rest nu mai inventați atâta, in 1941 oamenii erau vai și amar, de fapt poate in timpurile celea lumea trăia fiarele vine in Moldova, aveau și ei ce avem noi, mai știu eu.( nu ma contrez cu nimeni).
Dar un lucru ați uitat sa scriti, cel mai important este, ca lumânările sunt din ciara naturală, se văd de departe ca sant făcute anima de Nana, așa cum se face normal, noi acuma😢 din parafina. Țin minte ca se spunea din batrani in batrani, Luminarea din cuara e primit cu mult mai mult decât dun parafina
Maya Fortuna citește pina la capăt ce ai scris tu era indicat și de dreapta credință!!! 🤗
Florica Hulujan mulțumesc 😅
Maya Fortuna Lumanarile ,,moderne” se mai fac si din seu de animale,si atunci cum vrem sa fie primite ??
Vezelici Slavoliub tot cei posibil, nu ma Mir chiar de loc. Luminarea se face din ceara, din munca albinutilor. Este și miros plus arde mai mult timp. Asta o cunosc de la batrani din batrani
Adevărat! Dumnezeu sa i ierte pe toți cei adormiti 🙏🙏🙏
In vrenuri de mult apuse Pastele Blajinilor se ținea pentru acei oameni, ființe, care triesc in maruntaiele pamantului să stie si ei ca a venit Pastele. Pentru asta, in afară de pomenile mentionate, se puneau pe râuri coji de ouă inrosite pe care le vedeu blajinii si se bucurau si ei de sfanta Înviere a Domnului.
HRISTOS A ÎNVIAT!
Erau săraci, dar aveau frică de DUMNEZEU!
Astăzi nu mai au frică de nimic!
🙉🙏
Dumnezeu să îi ierte și veșnica lor pomenire