Cetăţenii ar trebui să se abţină de la marcarea Paştelui Blajinilor din acest an, care a fost reprogramat pentru zilele de 6, 7 şi 8 iunie. Este recomandarea directorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în condiţiile în care rata de contagiozitate este foarte mare, iar numărul cazurilor noi este în creştere. În context, Mitropolia Moldovei consideră că o nouă amânare a acestui eveniment nu este binevenită, pentru că ar trezi nemulţumirea credincioşilor, relatează Mesager / trm.md


„Paştele Blajinilor este o întrunire masivă a polulaţiei. Poziţia Agenţiei Naţioanale pentru Sănătatea publică a fost de anula în general această sărbătoare. Noi pledăm în continuare chiar dacă s-a tranferat, dar o să vedem zilele acestea cum se dezvoltă procesul epidemiologic, pentru că rata de contagiozitate este mare, numărul de cazuri – destul de mare. Poziţia mea de specialist, de epidemiolog este să ne abţinem de la această sărbătoare şi să-i pomenim pe cei răposaţi cu altă ocazie şi în alt mod”, a declarat Nicolae Furtună.

Contactat de Moldova 1, Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş a declarat că o nouă amânare a acestui eveniment ar trezi atăt nemulţumirea preoţilor, cât şi a credincioşilor.

„În situaţia în care va fi declarată oficial această amânare atunci ne vom expune. Deocamdată suntem de părere că amânarea care a fost decisă de către sinodul Bisericii Ortodoxe Moldova şi a fost acceptată de autorităţi rămâne valabilă. Sigur că ar fi foarte îngrijorător şi ar provoca nemulţumire, nelinişte şi suspiciuni vizavi de o amânare a acestui eveniment bisericesc. Ar deveni absurdă această amânare deja”, a menţionat Vadim Cheibaş.

Amintim că anterior, Paştele Blajinilor a fost amânat de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, la solicitarea Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, pentru data de 6, 7 şi 8 iunie, pentru a preveni răspandirea pandemiei de COVID 19.