Selectați pagina

Parlamentul polonez a adoptat legea care prevede pedepse cu închisoarea pentru asociere a polonezilor cu crimele Holocaustului

Parlamentul polonez a adoptat legea care prevede pedepse cu închisoarea pentru asociere a polonezilor cu crimele Holocaustului

Polonia are din nou probleme. De această dată, reproșurile vin din partea statului israelian.

Tensiunile diplomatice dintre Israel și Polonia riscă să acutizeze, după ce, duminică, ambasadorul Poloniei în Israel, Piotr Kozłowski, a fost chemat la MAE de la Ierusalim pentru a da explicații pe marginea unei legi controversate aprobate de parlamentul de la Varșovia.

Adoptată recent de Camera Inferioară a Parlamentului, legea sancționează folosirea sintagmei „lagăre poloneze ale morții” în descrierea lagărelor de exterminare naziste de pe teritoriul polonez și consideră infracțiune orice menționare a complicității polonezilor la crimele Holocaustului.

Parlamentarii polonezi au votat vineri în favoarea unui proiect de lege prin care persoanele care dau vina pe Polonia sau pe polonezi pentru atrocitățile naziste comise pe teritoriul său în timpul celui de-al Doilea război Mondial, inclusiv pentru uciderea a sute de mii de evrei în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, riscă amenzi semnificative sau chiar pedepse de până la 3 ani de închisoare, relatează Washington Post.

Actul normativ are nevoie însă de aprobarea finală a Senatului polonez și a președintelui țării.

Polonia încearcă de mai multă vreme să elimine expresii care ar sugera responsabilitatea statului polonez pentru tabere ale morții, precum Auschwitz. Asta a făcut ca proiectul de lege, care ar băga în spatele gratiilor și străinii, nu doar polonezii, până la trei ani, pentru utilizarea unor termeni precum „lagărele de exterminare poloneze”, să treacă cu usurință de Camera Inferioară a Parlamentului. Pentru partidul de Lege și Justiție, aflat la conducere, actul normativ face parte dintr-un efort mai vechi și mai amplu, de a împieca orice persoană să „defăimeze numele Poloniei”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat legea, calificând-o drept o încercare de schimbare a istoriei și de negare a Holocaustului. În acest sens, șeful guvernului israelian a cerut ambasadorului la Varșovia să comunice guvernului polonez că se opune acestei legi, iar ministrul israelian pentru educație și diaspora a declarat că adevărul este ignorat în mod rușinos și că este un fapt istoric că mulți polonezi au ajutat la uciderea evreilor, i-au predat, i-au abuzat, sau chiar au ucis evrei în timpul Holocaustului și după aceea.

Centrul Yad Vashem din Israel pentru păstrarea memoriei Holocaustului a comunicat și el că sintagma „lagărele poloneze ale morții” reprezintă fără îndoială o denaturare istorică.

Yad Vashem a adăugat că va continua să sprijine cercetările pentru expunerea adevărului complex cu privire la atitudinea populației poloneze față de evrei în timpul Holocaustului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *