Selectați pagina

Parlamentul a votat amnistierea a 1700 de deţinuţi

Parlamentul a votat amnistierea a 1700 de deţinuţi

detinuti1700 de deţinuţi vor fi amnistiaţi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova. În acest sens, Parlamentul a votat în prima lectură comasarea a două proiecte de lege înaintate de Guvern şi un grup de deputaţi socialişti, transmite IPN.

Potrivit proiectului înaintat de Guvern, vor cădea sub incidenţa actului de amnistie, aproximativ 1300 de condamnaţi. Suplimentar la aceasta, la circa 400 de condamnaţi, le poate fi aplicată liberarea condiţionată înainte de termen de la executarea pedepsei cu închisoarea sau liberarea după reducerea termenului.

Potrivit autorilor, actul de amnistie constituie o modalitate de prevenire şi reparare a prejudiciului suportat din cauza condiţiilor rele de detenţie, dar şi o măsură de depopulare a instituţiilor de detenţie.

Proiectul stabileşte că nu vor fi amnistiate persoanele care au săvârşit infracţiuni deosebit sau excepţional de grave, precum şi cele condamnate pentru concurs de infracţiuni. Totuşi, având în vedere că din această categorie de persoane unii au executat deja termene mari de detenţie, proiectul de lege propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă, cu anumite excepţii.

Persoanele care au executat pedeapsa închisorii, cu excepţia celor cărora le-a fost înlocuită pedeapsa principală sub formă de amendă sau muncă neremunerată în folosul comunităţii cu pedeapsa închisorii, la eliberarea din locurile de detenţie beneficiază de o indemnizaţie unică în mărime de 75% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. În acest context, din bugetul statului urmează a fi alocat aproximativ 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor de eliberare.

ipn.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.