Selectați pagina

Părinții recurg la fals de acte ca să-și poată educa copiii nevaccinați (video)

Părinții recurg la fals de acte ca să-și poată educa copiii nevaccinați (video)

1Majoritatea instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova nu acceptă la studii copii nevaccinaţi. Astfel, părinţii, care refuză să-și vaccineze micuţii, riscă să-i ţină acasă. Aceștia consideră că își supun copiii numeroaselor riscuri de sănătate.

Copiii nevaccinați – o povară pe umerii instituțiilor de învățământ

Părinţii se văd nevoiţi să bată la uşile numeroaselor instituţii medicale, ca să convingă medicii că micuţii lor nu au nevoie să fie imunizaţi. Pentru că administraţia unei grădiniţe nu a acceptat în instituţie copilul Tatianei, ea s-a văzut nevoită să falsifice un document care certifică că acesta este imunizat. Potrivit ei, anume legile imperfecte determină cetăţenii să recurgă la astfel de acţiuni.

Femeia spune că s-a bucurat de încrederea unui medic de familie. Deși puţini, aceștia intră în situaţia părinţilor disperaţi. Conducerea instituţiilor de învăţământ și medicii fac front comun, când se referă la Legea cu privire la supravegherea de stat a Sănătății Publice.

Iată cum argumentează acţiunea lor responsabilii de la o grădiniţă din Chișinău care au refuzat să înscrie copiii nevaccinaţi la studii preșcolare. ”Nu admitem copiii la studii, dacă nu sunt vaccinaţi. Există un ordin al Ministerului Sănătăţii și al Centrului de Medicină Preventivă în care se menţionează: copiii nevaccinaţi nu pot fi înregistraţi la grădiniţă. Pentru că ei sunt periculoși, tușesc, nu se pot afla alături de alţi copii”, afirmă Nadejda Șmalcenco, directorul grădiniţei nr. 92 din Chișinău.

Ministerul Sănătății nu renunță la vaccinarea obligatorie a copiilor

2

Administraţia grădiniţelor se conduce după un plan naţional de imunizări, aprobat de Guvern acum câțiva ani. Legislaţia Moldovei în domeniul sănătăţii publice, la fel, condiţionează accesul copiilor în colectiv, ne explică specialistul de la Ministerul Sănătăţii, Tatiana Zatâc.

Lucrătorilor medicali de la instituţiile preșcolare le sunt cunoscute cazurile când părinţii refuză vaccinarea micuţilor. Totuşi părinţii sunt convinși că imunizările nu prezintă vreun pericol și, în cele din urmă, nu au de ales.

În acest sens, sora medicală de la o grădiniță din căușeni, Svetlana Arseni, ne-a arătat și un registru unde sunt trecuţi în mod obligatoriu toţi copiii de la grădiniţă.

Un alt părinte a avut norocul să obţină acordul Ministerului Educaţiei, care îi permitea micuţului să frecventeze totuși grădiniţa. O soră medicală ne-a explicat, în afara camerei de luat vederi, că se recurge și la unele excepţii.

Instituțiile de învățământ sunt sancționate pentru admiterea copiilor nevaccinați

Pentru neîndeplinirea programului de imunizări, instituţiile, care nu se supun acestor indicaţii, riscă să fie sancţionate. Despre aceste mustrări ne-a vorbit jurista de la Ministerul Educaţiei. În adresa instituţiei au parvenit mai multe plângeri din partea directorilor de învăţământ, ne explică Rodica Josanu, juristă la Ministerul Educaţiei.

Ana învaţă acum la cursuri intensive, pentru a deveni director de grădiniţă, în speranţa că va schimba situaţia din ţara noastră. Ea, la fel, nu-și vaccinează copilul pentru că are contraindicaţii la imunizări.

3”Mi-au cerut să imunizăm copilul, dar le-am spus că avem contrainidcaţii. De foarte multe ori, adică de două ori pe săptămână, administraţia grădiniţei ne suna și ne avertiza să ne luăm copilul, pentru că aveau controale și se temeau să le cauzăm probleme. Am mers la o altă instituţie, acolo le-am spus că nu suntem vaccinaţi, iar ei ne-au cerut un document care confirmă această necesitate. Le-am adus certificatul, după care copilul a fost admis la instituţia preşcolară, iar mai apoi a mers la școală”, afirmă Ana.

Femeia mai spune că micuţii nevaccinaţi nu prezintă niciun pericol pentru ceilalţi copii vaccinaţi. Ana, de rând cu alte sute de părinţi din Chişinău, refuză să-și vaccineze copiii, deoarece nu are încredere în calitatea vaccinurilor.

”Există unele vaccinuri care sunt necesare, însă, din ceea ce am citit, am ajuns la concluzia că trebuie întărită imunitatea copilului și evitate imunizările. Vaccinurile, din contra, slăbesc imunitatea copilului și conferă organismului probabilitatea de a se îmbolnăvi de acest virus. Cunosc şi cazuri reale, când prietenii mei s-au îmbolnăvit de tuberculoză, după ce s-au imunizat împotriva acestui virus” a mai adăugat Ana.

Curtea Constituțională examinează constituționalitatea vaccinării obligatorii

Ca să pună capăt discordiei în ce privește dreptul copilului de a frecventa grădiniţa sau o altă instituţie de învăţământ, Centrul pentru Drepturile Omului a depus o sesizare la Curtea Constituţională, cerând anularea prevederii Legii cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice.

Specialistul în domeniul sănătăţii, arcadie Astrahan, consideră că ordinul emis de Centrul de Sănătate Publică, în colaborare cu Direcţia de Educaţie Chișinău, trebuie revizuit, ca și legislaţia în domeniul sănătăţii. ”Atât timp cât există contraindicaţii medicale pentru unii copii, îngrădirea accesului lor la studii nu este justificată”, explică Astrahan.

[youtube]http://youtu.be/-eV2fJ6OeoM[/youtube]

În adresa Centrului pentru Drepturile Omului au parvenit peste o mie de plângeri prin care părinţii cer să nu fie obligatorie imunizarea copiilor. Până la finele acestui an, Curtea Constituţională ar trebui să decidă dacă prevederea în cauză este constituţională. Până atunci însă părinţii vor fi nevoiţi să recurgă la fals de documente, pentru a le asigura copiilor accesul la studii.

În unele state europene, imunizarea are caracter de recomandare. În SUA, Federaţia Rusă, Danemarca, vaccinarea populaţiei este obligatorie, însă se admit şi unele excepţii.

Natalia Ghilașcu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке