Avocatul Iulian Rusanovschi afirmă că părinții au dreptul să dea în judecată statul ca acesta să le asigure copiilor lor computere în vederea desfășurării procesului de instruire online, informează sputnik.md

nu_lasa_scoala-sa-ti-strice-educatia

Un adevăr trist, devenit evidență, deși autoritățile nu-l recunosc deocamdată în mod oficial: odată cu trecerea la distanță a procesului educațional sau, cum se mai spune, online, învățămîntul în Republica Moldova nu mai este gratuit și asigurat de stat.

Un barou de avocați din Republica Moldova, care apără drepturile elevilor la educație și pe cele ale părinților, care vor ca odraslele lor să facă cu adevărat carte, a adresat o interpelare Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în car a solicitat informații cu privire la numărul elevilor din Republica Moldova și la gradul de asigurare a lor, dar și cadrelor didactice cu tehnică de calcul în vederea desfășurării lor procesului de instruire la distanță.

La care Ministerul Educației a dat următorul răspuns:

În anul 2020, în scopul asigurării cu tehnică de calcul necesară pentru desfășurarea procesului educațional la distanță, au fost alocate 20 de milioane de lei din bugetul de stat și 3,5 milioane de dolari din cadrul Proiectului Învățămîntului din Moldova, finanțat de Banca Mondială, pentru achiziționarea a 13 000 de laptopuri pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile de învățămînt primar, gimnazial și liceal. Pînă în data de 5 aprilie 2021, au fost achiziționate și transmise organelor locale de specialitate doar 3 000 de laptopuri, celelalte 10 000 urmînd să fie transmise de acum încolo.

Ministerul Educației mai precizează că, din bugetele administrației publice locale și cele ale instituțiilor de învățămînt au fost achiziționate 6 000 mii de unități de tehnică de calcul. Iar, din donațiile partenerilor educaționali, instituțiilor de învățămînt le-au fost transmise peste 1 000 de unități de tehnică de calcul.

Făcînd un bilanț constatăm că, pe perioada pandemiei, pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile de învățămînt primar, gimnazial și liceal, le-au fost transmise 10 mii de unități de tehnică de calcul (3 000 + 6 000 + 1 000).

Potrivit Ministerului Educației, toată această tehnică de calcul achiziționată din bani bugetari este destinată elevilor și cadrelor didactice, dar este transmisă în gestiunea instituțiilor de învățămînt și se află la evidența acestora. Și este transmisă cu titlu gratuit elevilor și cadrelor didactice care au probleme de ordin tehnic în participarea la procesul de educației online, în special copiilor din familiile sărace.