Selectați pagina

Părinţii care lucrează peste hotare, îndemnaţi să instituie tutela copilului

Părinţii care lucrează peste hotare, îndemnaţi să instituie tutela copilului

Părinţii care lucrează peste hotare, reveniţi de sărbători, sunt îndemnaţi să îmbine utilul cu plăcutul şi să folosească vizita în Republica Moldova ca şi pe o oportunitate de a institui tutela sau curatela copilului pe numele unei persoane apropiate.

Potrivit experţilor Centrului „La Strada” în domeniul migraţiei sigure, gestul nu este doar o formalitate şi presupune numeroase avantaje pentru copil, şi aşa vulnerabil după plecarea părinţilor.

Potrivit sursei, de cele mai multe ori persoanele care aleg să plece la muncă peste hotare consideră că, dacă lasă copilul în grija unei rude – frate, soră, mătușă, bunică – atunci copilul va fi în siguranță. Cu părere de rău, însă, acești copii ajung în grupul de risc.

„În general, instituirea tutelei sau a curatelei nu presupune un efort prea mare, decât notificarea autorităţii locale printr-o cerere simplă. Procedura e gratuită, iar în continuare persoana respectivă rămâne, temporar, responsabilă de copil. De exemplu, dacă, atunci când sunteţi plecat, copilul dumneavoastră mic s-a îmbolnăvit și trebuie să fie internat în spital. Conform legislației, dacă nu a fost instituită tutela, persoana cu care a rămas va trebui să achite plăți suplimentare pentru a rămâne cu acesta în spital. De asemenea, la serviciu trebuie să își ia concediu pe cont propriu. Pe de altă parte, în cazul în care a fost instituită tutela asupra copilului, persoana va putea să rămână în spital gratis, până când copilul se tratează, iar la serviciu i se acordă concediu de boală plătit. Acest exemplu pare banal, dar reflectă unele dintre beneficiile instituirii tutelei asupra copilului, atât timp cât părinții sunt plecați peste hotare”, explică Daniela Misail-Nichitin, directoare a Programului femei în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”.

Tutela se instituie la Direcția protecției drepturilor copilului din localitatea în care trăieşte copilul, când acesta se află în grija unui părinte sau când ambii părinți pleacă peste hotare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке