Selectați pagina

Părinți lăsați în grija străinilor: Satele moldovenești sunt tot mai sărăcite și îmbătrânite

Părinți lăsați în grija străinilor: Satele moldovenești sunt  tot mai sărăcite și îmbătrânite

În fiecare localitate, sunt oameni în etate singuratice. Pentru unii, unica soluție și salvare sunt Casele pentru bătrâni, relatează agrotv.md. Un asemenea loc a fost deschis cu trei ani în urmă la Căplani, raionul Ștefan-Vodă, unde își găsesc alinare și refugiu 25 de persoane, fiecare cu soarta și durerea sa. Pe toți îi unește un lucru – având copii în viață, s-au pomenit la bătrânețe în grija oamenilor străini.

batrinica la telefon

Părinți lăsați în grija străinilor: Satele moldovenești sunt tot mai sărăcite și îmbătrânite

Fata m-a adus aici. N-are cine avea grijă de mine. Lucrează în Italia de 22 de ani, tot la Casa de bătrâni, asistentă medicală. – Ludmila Bulbuc, or. Ștefan-Vodă

Trei copii aveți și nimeni alături ?

Mulțumim Domnului, aici ne hrănesc bine, păcat de zis.

Ați lucrat o viață și cu ce v-ați ales? Stau acum la Casa de bătrâni.

Așa a venit vremea.

Mai tare pentru copii îmi bat capul, pentru băieți și fată.

Nu-mi pare rău de nimic, nu.

N-am avut viață frumoasă, soțul a decedat când eram tânără, eu am rămas cu 3 copii. Lucram pe la lideri pentru un kg de făină. Le dădeam totul copiilor să mănânce, eu nu mâncam. Imi era jale de dânșii și acum îs aicea.

Multă durere în sufletul acestei mame, dar nu și regrete. Indiferent de situația în care se află, ea continuă să-și iubească copii, deși nu vin s-o vadă, nu încearcă să fie împreună.

Greu am trăit, fata s-a dus după 9 clase și tare îmi este dor. Amu are 42 de ani și o aștept.

Dacă aș avea viață, măcar o dată s-o văd. – Valentina Masgras, s. Olănești, r. Ștefan-Vodă.

Oricât de bune ar fi condițiile și atitudinea personalului, totuși, dorul de casă și copii îi macină, iar dorința de a-i vedea măcar o dată le dă putere și speranță.

O fată am și-i în Italia, lucrează la seniora. – Vera Cazacova

Vă telefonează? Da, ne vedem și pe telefon, ii duc dorul, de nepoțel mi-i jale, l-am crescut de la 7 luni.

Ce vă doriți cel mai mult? Să fiu cu băiețelul.

Număr zilele până vor veni.

Bătrânii de aici au posibilitate să discute, să-și împartă amarul. Suferința și singurătatea i-a unit. Din păcate, unii copii și-au lăsat părinții în paza celui de Sus și au plecat peste hotare pentru a îngriji de străini. Alții nici nu încearcă să le găsească un colț în casa lor, părinții devenindu-le o povară.

Eu cred că în fiecare sat trebuie să fie așa case, singurătatea e mai grea decât moartea ….APL trebuie să lucreze pentru așa categorie de persoane. – Valeriu Tabunșcic, primar Căplani, Ștefan-Vodă

Suntem în perioada sărbătorilor pascale, când ar trebui sa fim mai buni și milostivi cu cei care o duc greu. Treceți pe la vecinii mai triști, ca să le descrețiți fruntea, să împărțiți cu ei bucuria reînvierii.

Casa de bătrâni de la Căplani este întreținută de o Asociație de binefacere și de Primărie. Toți cei care se află aici plătesc o taxă. Nimic însă nu compensează dragostea pentru părinți.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.