Selectați pagina

Părintele Serafim Rose: Politica își va urma cursul fără noi, dar puțini sunt într-adevăr cei care vor să susțină ortodoxia

Părintele Serafim Rose: Politica își va urma cursul fără noi, dar puțini sunt într-adevăr cei care vor să susțină ortodoxia

Scrisoarea 049 (fragment) a Părintelui Serafim Rose către Preotul Nichita

Mai 27/Iunie 9, 1970

Părintele Serafim Rose despre religia viitorului

Dragă Pr. Nichita,

Binecuvântează-ne Părinte!

(…)Am citit cu interes comentariile dumneavoastră despre vremuri. Vai, mă tem că America liberă, liberală, naivă a copilăriei noastre a dispărut, iar anarhismul în creștere doar va atrage după sine o dictatură – de dreapta sau de stânga, în funcție de cine o va putea acapara. Oricare din acestea ar veni, noi ortodocșii nu avem un viitor strălucit, în raporturi(termeni) lumești; dar aceasta ne va da ocazia dublă de a mărturisi cu adevărat Ortodoxia noastră în circumstanțe dificile(n.n. adică fie că e un regim sau altul vom avea oricum ocazia de a mărturisi Ortodoxia!). Jurisdicțiile „oficiale” ar putea să-și facă pacea(înțelegerea) lor cu noul regim și să „înflorească”(să prospere)-precum Biserica sovietică sau Biserica Greciei- caz în care noi, care suntem mai puțin dispuși politicește(we who are less politically-minded), am fi reduși la un statut mai mult sau mai puțin de catacombe, chiar și sub o dictatură de dreapta, în timp ce sub una de stânga s-ar putea să nu ne fie permis nici măcar să existăm. Deși nu primim prea multe știri aici (în principal comentarii vechi de o săptămână din Știri din SUA) și nu ne dăm seama efectiv de „polarizarea” tulburărilor care au loc, presupun că (un regim de) dreapta se va instala, ducând la o ultimă conflagrație mondială, din care poate ieși la iveală…. fiara vremurilor din urmă care în cele din urmă îi va împăca pe toți.

Dar toate acestea sunt presupuneri. Pentru noi, ceea ce este important este să ne ținem de sfânta noastră Ortodoxie, care este adevărata noastră luptă, și să ne confruntăm cu fiecare nouă zi într-un duh de mărturisire.

Apropo, Hitler a fost unul dintre fenomenele apocaliptice cele mai interesante. Pe lângă pizma sa nebună față de evrei, care l-a determinat să-i distrugă, astfel încât germanii să poată fi „rasa aleasă” și el Mesia (îmi amintesc chiar, deși nu găsesc sursa, că a spus odată că dacă nu putea fi Mesia, atunci el ar fi de bunăvoie Anticrist!) el însuși era practic un bolșevic cu un cult al idolilor Lenin și a tehnicilor comuniste (…) Exact aceleași trăsături apar și la Napoleon, care a ales totuși partea evreilor și a convocat Sanhedrinul pentru prima dată în 1800 de ani pentru a se proclama pe sine însuși împărat. De asemenea, Napoleon (nu îmi amintesc dacă doar în campania rusă sau în general) și-a tatuat soldații și adepții la mâna dreaptă, fără de care(semn) nu aveau dreptul să primească mâncare.

Poate că toate acestea sunt „detalii minore”, dar cred că într-un fel oarecare vor căpăta amploare atunci când moderna lipsă de Dumnezeu va veni să ceară încoronarea sa simbolică.

Dar, din nou, astfel de speculații duse prea departe tind să ne abată atenția de la un singur lucru important: ortodoxia. Politica mondială și națională își va urma cursul fără noi, dar puțini sunt într-adevăr cei care vor să susțină ortodoxia. Pentru noi înșine, simțim și mai presant nevoia de a tipări tot ce putem de ortodoxie consistentă, cât încă mai este timp. Dumnezeu să ne ajute pe toți să lucrăm cât mai este lumină!

(…)

Vă rugăm să vă rugați pentru noi în aceste zile cruciale.

Cu dragoste în Hristos Mântuitorul nostru,

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.