Selectați pagina

Părintele Marcu Manolis: Stadionul virtuților s-a deschis

Părintele Marcu Manolis: Stadionul virtuților s-a deschis

Pr. Marcu Manolis«Stadionul virtuților s-a deschis». Tocmai am ascultat astăzi psălmuind Sfânta noastră Biserică, binecredincioși creștini, aceste cântări cerești. Un stadion al luptelor s-a deschis, ne spune, prin acest răstimp al Sfântului și Marelui Post. Un stadion al virtuților, un stadion al luptei și al nevoinței și cei care vor să se lupte să vină să se lupte lupta cea frumoasă, lupta cea bună a postului. Cu aceste cuvinte ne invită Sfânta noastră Biserică, iubiți frați, încă o dată, cu dragoste și bucurie să intrăm în acest stadion, în această luptă și, ca să ne ajute, ne aduce în aminte de acea stare fericită, în care se aflau cei întâi-zidiți înainte de neascultare. Însă astăzi, cu deosebire, ne amintește că neascultarea celor întâi-zidiți de porunca Domnului a adus, din păcate, moartea, alungarea din Rai și toate relele din omenire și, dimpotrivă, toți cei care ascultăm de această invitație a Bisericii la lupta cea bună vom intra din nou în bucuria Raiului, în starea aceea în care ne aflam înainte de neascultare.

Ce înseamnă această luptă, în care trebuie să intrăm? Ne cheamă Biserica noastră să devenim așa precum erau cei întâi-zidiți înaintea neascultării. Pentru că nu am postit, spune Marele Vasilie, am căzut din Rai. Să postim nu doar cu trupul, ci să postim de la orice fel de păcat, ca să ne întoarcem iarăși la acea stare frumoasă, fericită, la slavă cea veche, în care se aflau oamenii înaintea neascultării. Ce este această stare? Cum putea vedea această stare, cumva concret? Spune Sfântul Nicodim Aghioritul că, dacă dorim să vedem cum erau cei întâi-zidiți înaintea neascultării, în ce stare se aflau nu avem decât să ne uităm la copilașii nevinovați. Așa cum sunt copilașii nevinovați, la fel erau și cei întâi-zidiți înainte de neascultare și, ca atare, lupta noastră, a tuturor, mici și mari deopotrivă, este să devenim precum copilașii, nevinovați și fără de răutate în nepăcătuire, în acest chip ne cheamă Sfânta noastră Biserică să ne luptăm. Să luptăm cu râvnă lupta postului, dar nu doar lupta postului. Dacă ne mărginim doar la postul trupesc, atunci, spune, ne vom asemăna cu demonii care niciodată nu mănâncă, dar sunt mândri și de aceea nu spun ”Miluiește-mă, Dumnezeule”. Dimpreună cu postul să avem și smerenia și, așa cum am auzit astăzi la Sfânta Evanghelie, să îi iertăm din inimă pe toți cei care ne-au mâhnit, ne-au supărat, ne-au ponegrit. Iată o nevoință extraordinară. Iată o luptă însemnată în care intrăm acum, la începutul Postului Mare. Să intrăm, cu alte cuvinte, iubiților, uniți, înfrățiți, așa cum fac copilașii nevinovați și fără răutate. Se poate ca pe moment să se certe, se poate ca pe moment să se supere între ei, dar iarăși se iubesc, se iartă și merg mai departe în lupta vieții.

Astfel suntem chemați, iubiții mei, să mergem mai departe cu dragoste, cu iertare din inimă. Alta e răsplata când postul nostru este post adevărat. Nu luxuri, nu viclenii, care se fac adeseori, și luăm lucruri foarte scumpe și spunem că postim, chipurile, cu creveți, cu homari și cu alte mâncăruri de lux foarte scumpe.

Biserica noastră ne cere să împletim postul cel adevărat cu dragostea și milostenia. Dacă postim cu adevărat vom avea și multă prisosire, așa  încât să le dăm și fraților noștri care sunt în nevoi. Să răspândim dragostea. Să dăm dragoste celor care nu au și suferă. De aceea, frații mei, este acesta stadionul virtuților. Este o luptă frumoasă lupta Postului Mare. Nimeni să nu se amărască, pentru că intrăm în post. Nimeni să nu se mâhnească, pentru că intră în stadion al luptei. Cu toții împreună, spune Sfânta noastră Biserică, cu bucurie și veselie vom lupta lupta cea bună, ca să ne învrednicim și noi, după ce vom fi trecut această mare a postului, să ne închinăm și Patimii Domnului nostru și Sfintei Învierii Sale.

Ortodόxos Typos, 3 matrie 2016, nr. 21o7, p. 4

Traducere: Tatiana Petrache

[1] Predică transcrisă după înregistrare audio la Duminica Brânzei, ținută în Sfânta Bisericaă a Sfântului Gheorghe din Dionysos, Atena

Sursa: Graiul Ortodox, https://graiulortodox.wordpress.com/2016/03/12/parintele-marcu-manolis-stiadonul-virtutilor-s-a-deschis/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *