Selectați pagina

PARDON, JE NE SUIS PAS CHARLIE OU MEHMED!

PARDON, JE NE SUIS PAS CHARLIE OU MEHMED!

charlie-h-blasphemieNu pot fi solidar cu o redacție a unui ziar care batjocorește orice este moral și cuviincios, care-și pretinde dreptul de a ironiza pe oricine și oricum. Caricaturile cu Mohamed sunt mai blânde decât mizeriile pe care „marii” caricaturiști le-au adus la adresa Maicii Domnului, a Domnului Iisus Hristos și a Duhului Sfânt.

A fi solidar cu redacția Charlie Hebdo este ca și cum ai fi solidar cu un club de mafioți care au primit o bombă și au murit câțiva dintre ei. Sunt solidar cu familiile îndoliate. Sunt solidar cu cei care au murit și Dumnezeu să le ierte toată greșeala cea de voie și cea fără de voie. Dar nu pot fi solidar cu o companie care are ca scop zilnic: batjocorirea unor oameni pentru a aduce zâmbetul pe buze altora. Asta este învrăjbire. Este o modalitate de a semăna ură între oameni.

Autor: Claudiu Balan

10 Comentarii

 1. Iulian Capsali

  Cum adică, nu ești Charlie?!

  Exact ca și în disputa legata de Băsescu, atunci când cine nu era “băsist”, cu absolută certitudine era de-al lui Ponta, Varanu’ sau Hrebenciuc, asa și acum, dacă nu ești “Charlie”, e clar, ești cu teroriștii. Adică ești terorist. Că e mult mai ușor sa faci conexiuni pavloviene decât sa-ți pui capul la contribuție.
  In mințile totalitare, nu încap nuanțele. Ele dau doar verdicte. Opiniile sunt ca un satâr, sub forma de teză. Nu gândești ca ei, ești damnat, chiar dacă unii mimează schimbul de idei.
  Asa se face Revoluția, cu acest gen de indivizi care gândesc maniheist, ca stânca, fără fisură.

  Răspuns
 2. Ovidiu Hurduzeu

  Ma intreb cum oare intr-o societate libera si postmoderna precum cea occidentala, in care fiecare pretinde ca îsi poate dezvolta cum doreste propria sa individualitate “creatoare”, toti reactioneaza la o apasare de buton, ca niste robotei. Cum se face oare ca toti au aceleasi jinduiri, aceleasi gusturi, acelasi mod de viata? Toti se considera identici si intesanjabili, toti sunt Charlie, cum tot la fel de bine toti ar putea fi Iphone. Occidentul este Charlie in numele libertatii individuale. Si daca, insasi aceasta libertate individuala a produs OMUL MASIFICAT, mai masificat decat omul oricarei civilizatii traditionale? Toti romanii ar trebui sa refuze sa fie Charlie fiindca nu aceasta este libertatea civilizatiei noastre. Libertatea noastra se afla la antipodul prioritatii de azi a individului monadic occidental, este libertatea PERSOANEI unice si fara seaman. Ortodocsii vor intelege ceea ce vreau sa spun.

  Răspuns
 3. Matei

  De ce caricaturile despre creștini și musulmani sînt “liberă exprimare”, iar caricaturile despre evrei, negri și țigani sînt “intoleranță și ură”?

  Răspuns
 4. Octavian Racu

  Omul care justifică omorul a 12 persoane e un fanatic. Omul care justifică omorul a milioane de oameni pentru petrol și gaz – e un simplu neoliberal. Nici nu știu, cine e mai periculos?

  Răspuns
 5. Octavian Racu

  Printre altele, pe 7 ianuarie, în Burlington, statul Iowa, un polițist american a împușcat o femeie (Autumn Steele) de 34 de ani în fața soțului și copilului ei de patru ani, din cauza câinelui femeii, care s-a arătat prea agresiv. Din păcate, nimeni nu va regreta moartea ei, nimeni nu va fi solidar cu ea, nimeni nu va depune coroane la ambasada SUA și nu vor băga avatare negre cu “I am Autumn Steele”, pentru că ea nu a desenat nicio caricatură porcoasă și nu a murit în numele unei “libertăți de exprimare”.

  Răspuns
 6. ArtiomP

  Este aceeasi situatie cind cite-o organizatie ca FEMEN, se dezbraca de haine si umbla goi ca sa atraga atentia oamenilor asupra problemei cancerului sau asupra altor probleme. Prin asta se promoveaza demoralizarea omenirii.http://femen.org/ru?attempt=1

  Răspuns
  • ArtiomP

   Adica sub SOLIDARITATEA cu publicatia charllie se ascunde de fapt promovarea demoralizarii.

 7. marele Păcătos

  filmele masonice vorbesc despre una:
  creştinii sunt prin “lege” determinaţi ca terorişti, la care forţele militare de “ordine” sunt în drept să-i execute chiar în stradă sau în casele lor.

  despre care a şi prorocit Sf.Îngeraş otroc Veaceslav, că vor prigoni pe creştini pentru credinţa lor, şi îi vor omorâ prin lege!

  în privinţa la demonizaţii femen:
  Sf.Nicolae Ragozin a prorocit astfel:
  când vor arăta goi [la televizor (el nu a spus la televizor, dar se subânţelege)] – să fiţi siguri că sfârşitul lumii este aproape!

  Răspuns
 8. marele Păcătos

  Matei, Credinţa este regulă de viaţă şi îl determină pe omul duhovnicesc (adică veşnic), iar cealaltă este etnie care îl determină pe omul trupesc (adică temporal).
  oamenii care nu au Dreapta Credinţă sunt consideraţi oameni trupeşti, adică oameni morţi (cu sufletul).

  ei vor fi judecaţi după fapte, pe când Creştinii Ortodocşi vor fi judecaţi cu cea mai mare stricteţe căci li s-a dat toate căile spre mântuire.
  li s-a dat înţelepciunea lumii pământeşti, anume să înţeleagă că omul din viaţă are doar de câştigat: dacă suferă şi mulţumeşte – va câştiga Viaţa Veşnică, sau dacă munceşte şi are avere şi o împarte celor nevoiaşi – la fel îşi face avere veşnică.
  pe când celor cărora nu li s-a descoperit în ce constă sensul vieţii – sunt prieteni cu deznădejdea mai totdeauna.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *