Selectați pagina

Papadia, cel mai pretios detoxifiant al primaverii

Papadia, cel mai pretios detoxifiant al primaverii

papadieAceste randuri pot constitui o pledoarie in sustinerea si valorificarea superioara a unei plante considerate o buruiana, adesea calcata si strivita. In toate organele acestei plante se ascund adevarate comori de sanatate, fiind apreciata ca un elixir in vindecarea unei game largi de afectiuni.

Denumirea stiintifica a papadiei este Taraxacum officinale, care deriva de la cuvintele grec. taraxis – neliniste si akeomai – a vindeca, cu referinta la proprietatile vindecatoare asupra crampelor stomacale. In scopuri alimentare si medicale se recolteaza toate organele plantei (frunze, tije, radacini), cea mai indicata fiind recoltarea partii aeriene (herba) impreuna cu radacina.

Frunzele bazale se aduna primavara devreme, pentru a fi consumate proaspete, in salate. Tulpinile (tije) se aduna fara floare, din aprilie pana in septembrie, pentru a fi mancate, cate 8-12 in fiecare zi. Rizomii si radacinile se recolteaza in lunile iulie-octombrie, cand au un continut maxim de taraxacina (principiu amar) si de inulina. Uscarea se face la soare sau artificial la 40 0C-50 0C.

Frunzele tinere se pot confunda cu cele de cicoare sau de susai; frunzele de papadie sunt glabre, iar celelalte prezinta niste perisori moi sau mai rigizi. Toate organele plantei au un complex de substante care explica multiplele proprietati terapeutice. In radacini si rizomi predomina taraxacina, un principiu amar asemanator cu lactucopirina din salata verde.

Functia principala, depurativa si detoxifianta a sangelui si ficatului, asigura un tonus general al organismului. La nivelul sangelui actioneaza si ca hipoglicemiant si hipocolesterolemiant. In afectiunile digestive are proprietati coleretice si colagoge (favorizand evacuarea bilei), astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, laxative stomahice, antiputride, stimulente ale secretiei pancreatice, decongestive, antibiotice, mineralizante, aperitive si tonic amare.

In functiile cardiace are efecte venotonice, antidiabetice, antiplachetare si depurative sanguin. La nivelul rinichilor are actiuni diuretice si dizolvante pentru calculi renali, tonifiante pentru piele.

Alte proprietati ale papadiei, bine cunoscute in terapeutica medicala, sunt: antitumorale, antiinflamatoare, anticanceroase, antireumatice, sedative, tonifiant al pielii. Rizomii de papadie au proprietati puternic depurative, eliminand toxinele de origine infectioasa din ficat si bila, dar si pe cele provenite din alimente poluate.

Papadia actioneaza in:

– afectiuni stomahice, gastrite hiperacide, protejeaza ficatul prin descongestionare, hepatita cronica, malarie, insuficienta hepatica, ciroza, mareste secretia biliara prin dublarea cantitatii de bila produsa de ficat, combate icterul cataral, elimina calculii biliari (cura de cateva luni), dischinezie biliara, colecistita, constipatie, fermentatie intestinala, avitaminoze, anorexie la convalescenti si copii anemici, intoxicatii, hemoroizi;
– afectiuni cardiovasculare, insuficienta cardiaca cu edeme, tulburari circulatorii, ateroscleroza, hipertensiune arteriala;
– afectiuni renale, calculoza renala, sporeste cantitatea de urina cu eliminarea excesului de apa si a toxinelor din corp, usureaza activitatea rinichilor;
– reumatism, artroze si guta;
– dezechilibru hormonal, combate obezitatea si celulita datorata bolilor endocrine, reduce inflamatia ganglionilor;
– combate diabetul cu reducerea colesterolului si glicemiei;
– combate anemia la copii si convalescenti, astenia, oboseala;
– combate afectiunile dermatice (varice, ulcer varicos, acnee, eczeme, furunculoza, pecingine, pistrui, pete rosii pe obraz – cuperoza, ten iritat);
– infectii ale ochilor, cataracta, conjunctivita;
– previne imbatranirea prematura.

Forme de utilizare

– infuzie din doua lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza 10 15 minute, se strecoara si se beau zilnic doua trei ceaiuri putin amarui, dupa mesele principale, avand efecte in purificarea sangelui, icter, colecistite, dischinezie biliara, normalizarea circulatiei sangelui, ateroscleroza, reumatism, guta, afectiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor si ulcerelor varicoase si eliminarea toxinelor din organism.
– decoct din 30-50 g radacini si frunze proaspete puse intr-un litru de apa rece; se lasa la macerat peste noapte, iar in dimineata urmatoare se fierbe timp de 10 minute, se infuzeaza patru ore, se strecoara si se beau doua ceaiuri indulcite cu miere pe zi, una cu 30 minute inainte de micul dejun si alta la o ora dupa micul dejun, avand efecte in bolile de rinichi, insuficienta hepatica, tulburari digestive, dispepsii, icter cataral si hemoragii interne.
– decoct din amestecul de 40 g herba uscata de papadie, 20 g frunze de mesteacan, 15 g flori de soc, 25 g scoarta de crusin sau herba de volbura din care se ia o lingurita cu 250 ml apa rece; se fierbe 5-10 minute, se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se beau zilnic doua, trei ceaiuri caldute si neindulcite intre mesele principale, intr-o cura de peste o luna, avand efecte in combaterea obezitatii si celulitei.
– suc din radacini proaspete si frunze, preparat in lunile august-septembrie, prin adaos de glicerina (o lingura), apa si alcool de 90°; se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, timp de 3-6 saptamani, fiind indicat in obezitate, reumatism, litiaza, stimulent al functiilor hepatice si renale, elimina calculii biliari si intervine in stari de oboseala, astenie nervoasa, revigorarea tenului si in boli circulatorii. Datorita proprietatilor depurative, scade colesterolul din sange. Este un bun aperitiv, tonic si reconfortant.
– suc din flori de papadie (90 ml) in amestec cu 270 ml suc de morcov sau 120 ml suc din salata de gradina cu efect in bronsite. Daca se amesteca cu suc de morcov (300 ml) si suc de spanac (90 ml) este indicat in boli de ficat, iar in amestec cu suc de morcov si suc de gulii (60 ml) se recomanda contra pojarului, scarlatinei si difteriei.
– vin de papadie dintr-un kilogram de flori, care se fierb in patru litri de apa timp de 10 minute; se lasa sa macereze 20 ore, se strecoara si se adauga 500 g zahar; dupa racire se pune drojdie de vin pentru fermentatie.
– tinctura de papadie din 100 g radacini proaspete in 18 ml alcool 90°, 15 ml glicerina si 17 ml apa; dupa macerare timp de sapte zile se strecoara si se iau cate 15-20 picaturi, de doua, trei ori pe zi, intr-o cura de patru saptamani, avand rol de drenaj al aparatului renal si al vezicii biliare.
– pulbere din radacini si frunze, uscate si macinate fin, din care se iau cate 5 g pe zi, in trei reprize; se tin sub limba timp de 7-10 minute dupa care se inghit cu miere.
– radacinile crude, spalate si curatate, mestecate in gura, au efecte in purificarea sangelui, imbunatatirea digestiei si accelerarea diurezei, cu eliminarea toxinelor nocive din organism.
– decoct din doua linguri herba, uscata si maruntita, la 200 ml apa rece; se fierbe 30 minute, se strecoara si se aplica sub forma de comprese sau lotiuni pe tenul si gatul iritat, patat sau inrosit.

Datorita calitatilor terapeutice de exceptie, aceste plante sunt de o importanta deosebita pentru mentinerea unui organism sanatos, tanar si viguros, in care functiile fiziologice ale principalelor organe (ficat, rinichi, inima) se desfasoara la plafoane optime, ca urmare a unei purificari severe a sangelui.

prof. univ. dr. Constantin MILICĂ, Ziarul Lumina

Sursa: Stiri Botosani

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке