Selectați pagina

Papa Francisc sare în apărarea homosexualilor: Biserica ar trebui să le ceară iertare

Papa Francisc sare în apărarea homosexualilor: Biserica ar trebui să le ceară iertare

Papa Francisc a declarat, duminică, că Biserica Romano-Catolică și creștinii ar trebui să le ceară iertare homosexualilor pentru modul în care i-a tratat. Suveranul Pontif a amintit că Biserica învaţă că homosexualii “nu trebuie discriminaţi” ci “respectaţi și însoţiti din punct de vedere pastoral”, conform News.ro, citat de Digi24.ro.

Într-o discuție liberă cu jurnaliștii de o oră, la întoarcerea dintr-o vizită din Armenia, Suveranul Pontif a fost întrebat dacă este de acord cu declaraţiile recente ale unui cardinal german, potrivit căruia Biserica trebuie să le ceară scuze homosexualilor. Papa, notează News.ro, a părut trist când a fost a întrebat dacă nevoia formulării de scuze a devenit şi mai stringentă după masacrul din clubul Pulse din Orlando, soldat cu 49 de morţi.

“Noi, creştinii, trebuie să ne cerem scuze pentru atât de multe lucruri, nu numai pentru aceasta (modul în care au fost trataţi homosexualii – n.r.), dar trebuie să ne cerem şi iertare, nu doar scuze! Iertare! Este un cuvânt pe care îl uităm atât de des!”, a adăugat el.

Nu doar comunității LGBT datorează Biserica scuze, potrivit Suveranului Pontif, ci ar trebui să își ceară iertare și pentru modul în care a tratat femeile, pentru că a ignorat exploatarea copiilor prin muncă şi pentru că “a binecuvântat atât de multe arme” în trecut.

“Cred că Biserica nu trebuie să îşi ceară scuze numai (…) unui homosexual pe care l-a incultat, ci trebuie să le ceară scuze şi celor săraci, şi femeilor care au fost exploatate, copiilor care au fost exploataţi prin muncă. Trebuie să îşi ceară scuze pentru că a binecuvântat atât de multe arme”, a spus Suveranul Pontif.

Potrivit Bisericii Catolice, tendinţele homosexuale nu sunt un păcat, dar actele da, iar homosexualii ar trebui să încerce să fie caşti.

“Există tradiţii în unele ţări, în unele culturi, care au o mentalitate diferită în legătură cu aceste chestiuni şi există unele manifestaţii (gay – n.r.) care sunt prea ofensatoare pentru unii”, a subliniat liderul Bisericii Catolice.

Francisc a fost salutat de mulţi membri ai comunităţii gay ca cel mai tolerant Papă la adresa lor din istoria recentă. Pe de altă parte, mulţi catolici conservatori l-au criticat pentru că a făcut declaraţii ambigue în legătură cu moralitatea sexuală.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *