Selectați pagina

Papa Francisc propune ca ortodocșii și catolicii să serbeze Paștile în aceeași zi

Papa Francisc propune ca ortodocșii și catolicii să serbeze Paștile în aceeași zi
papa FranciscPapa Francisc a propus ca Biserica Catolică să stabilească o dată de sărbătorire a Paștilor astfel încât să coincidă cu data în care ortodocșii fac acest lucru, relatează Radio Vatican, citat de agenția DPA.
Catolicii prăznuiesc Paștile în duminica ce urmează prima lună plină de după 21 martie, în timp ce ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului la o săptămână sau chiar mai mult, după.. Aceasta se explică prin faptul că Biserica Ortodoxă prăznuiește Paștile după calendarul Iulian, nu cel Gregorian. Totuși, se întâmplă ca Paștile ortodoxe și cele catolice să cadă în aceeași zi.
“Trebuie să stabilim, de comun acord, o dată comună”, a spus Papa Francisc, adăugând că a doua duminică din Aprilie ar fi o posibilitate.
Acesta a glumit și a spus că este “scandalos” ca pentru “un Hristos” să învie într-o zi, iar “celălalt Hristos”, o săptămână mai târziu.
Episcopul Romei a mai adăugat că, având în vedere că luna plină apare din ce în ce mai târziu în an, “riscăm să sărbătorim Paștile în August”.
Episcopul copt Kamal Fahim Awad s-a arătat încântat de idee. “Ar fi fantastic. Credincioșii simpli nu pot înțelege cum pentru unii Hristos învie într-o duminică, iar pentru ceilalți învie peste o săptămână sau chiar o lună”, a spus el, citat de La Stampa.
Sinodul 1 de la Niceea a stabilit în 325 că “ziua de Paște va fi în prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii