Selectați pagina

Papa își unește forțele cu giganții tech IBM și Microsoft pentru a promova dezvoltarea inteligenței artificiale și a recunoașterii faciale

Papa își unește forțele cu giganții tech IBM și Microsoft pentru a promova dezvoltarea inteligenței artificiale și a recunoașterii faciale

Vaticanul își unește forțele cu giganții tech IBM și Microsoft pentru a promova dezvoltarea etică a inteligenței artificiale și pentru a solicita reglementarea tehnologiilor intruzive precum recunoașterea facială. Atât Vaticanul cât și giganții tech susțin că inteligența artificială trebuie să respecte intimitatea utilizatorilor, securitatea lor și a datelor, să țină cont de drepturile omului și să lucreze transparent, scrie businessinsider.com, citat de Active News

Într-un document comun făcut public, Papa Francisc, împreună cu IBM și Microsoft, a prezentat o viziune care conturează principii pentru tehnologiile emergente și a solicitat noi reglementări în acest domeniu, transmite Reuters.

„Apelul Romei pentru Etica AI” a Vaticanului spunea că instrumentele AI ar trebui construite „cu accent nu pe tehnologie, ci mai degrabă pentru binele umanității și al mediului” și să ia în considerare „nevoile celor mai vulnerabili”.

„Dezvoltarea etică a algoritimilor” prezentată în document include transparență, incluziune, responsabilitate, imparțialitate, fiabilitate, securitate și confidențialitate, făcând aluzie la dezbaterile apărute în jurul unor subiecte precum prejudecata algoritmică și confidențialitatea datelor.

„Această asimetrie prin care câțiva oameni află totul despre noi, în vreme ce noi nu știm nimic despre ei pune la grea încercare gândirea critică și conștiința existenței libertății. Inegalitățile se extind necontrolat. Informația și prosperitatea se acumulează doar în mâinile câtorva oameni, cu riscuri grave pentru societățile democratice”, se spune în document.

Documentul agreat de toți cei prezenți se refereră la potențialul de a abuza de tehnologia recunoașterii faciale. „Trebuie încurajate noi reglementări care să promoveze transparența, principiile etice, mai ales pentru tehnologii avansate cu un risc crescut de a afecta drepturile omului, precum recunoașterea facială”, se arată în documentul citat.

Tehnologia de recunoaștere facială, în mod special, a stârnit îngrijorări în ultimii ani, datorită cercetărilor care arată problemele sale în privința prejudecăților rasiale și lipsa de transparență a companiilor care o dezvoltă.

Nu e prima dată când Papa Francisc ia atitudine față de problemele deontologice legate de tehnologie. La o conferință a Vaticanului, din septembrie, Suveranul Pontif a avertizat că, dacă nu este ținut sub control, progresul tehnologic ar putea duce societatea „către o formă de barbarie”.

De asemenea, atât în ​​cadrul comunității tehnice, cât și în afara acesteia, au existat voci, destul de numeroase, care au evidențiat efectele secundare ale AI. În plus, la începutul anului, administrația Trump a dezvăluit un set obligatoriu de reguli pe care agențiile federale trebuie să le respecte în elaborarea politicilor AI, în timp ce Uniunea Europeană și-a anunțat propriile principii care nu sunt obligatorii din aprilie.

Sursa: https://www.businessinsider.com/microsoft-ibm-pope-francis-push-for-ai-principles-2020-2

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке