1. Spaima – ca singurul instrument salvator

Unii jurnaliști, acompaniați de doamne absolvente de medicină, strigă disperați că iaca iaca toți vom muri de virus. Cel mai mare triumf al lor a fost ziua cu 406 infectați, atunci cînd toată această flotă feisbucistă bombarda de după profilurile lor, de altfel lipsite de audiență, cu graficul în care Moldova a fost prima în Europa la numărul de infectați.

Nimeni nu a răspuns la întrebarea cîți din acești 406 sînt în stare gravă și cîți stau acasă cu ceai și lămîie. În schimb s-a făcut un reportaj în sala de intubați (mă mir că nu de la morgă), așa încît populația să asocieze cifrele cu intubarea.

Impresia transmisă din percutarea concomitentă cu cifre mari ilustrate cu poze de la terapia intensivă a fost aceea că toți cei peste 1000 de oameni constatați pozitiv în trei zile sînt internați și intubați, iar moartea lor depinde de discuțiile pe Facebook. Doar că lucrurile nu stau așa. Un alt grafic, cel al mortalității, publicat de cineva a doua zi, arată că Moldova are o mortalitate cu mai mult de jumătate mai mică decît media pe Europa, adică 5,8 pe lîngă 13,6.

Asta în condițiile în care Belgia are 36,8, iar Franța 28, 8 din numărul de infectați. România are 8,2 și este țara care deschide zborurile libere cu Franța, dar nu le deschide cu Moldova (și acesta este unul din efectele isteriei din ultimile zile).

Așadar, primul act de manipulare constatat: insistența pe numărul mare de infectați ilustrat cu imagini de la terapia intensivă, fără a oferi tabloul real al momentului prin alăturarea informațiilor cinstite despre starea subiecților și numărul mic de morți. Manipularea se face cu scopul declarat de a „trezi” populația, adică de a-i speria, în speranța că spaima îi va face pe oameni să poarte măști și să respecte tot pachetul de restricții.

2. Doctorii sînt disperați, fac caca în pamperși pentru că stau toată ziua în scafandre, în timp ce noi nu vrem să purtăm o nenorocită de mască

Sîntem chemați insistent să salvăm doctorii care, din cauza neglijenței noastre, stau zi și noapte în scafandre, transpiră și nu-și văd familia. Situația doctorilor este într-adevăr gravă, dar e gravă nu din cauza bolnavilor (de cînd e lumea doctorii au treabă cu bolnavii), ci din cauza aceluiași teatru absurd al normelor care nu au legătură cu medicina. Cine a impus aceste scafandre? Dacă virusul se transmite doar pe nas și gură, de ce trebuie să ai și pampers?

Dacă doctorii au nevoie de scafandre, la ce ne mai folosește nouă masca? Și de ce nu se duc la copii? Ca să nu-i infecteze? Dar apa cu săpun, miile de tone de dezinfectant, nu dau nici o gatanție? Atunci de ce le mai folosim? De ce noi, dacă purtăm mască și ne spălăm pe mîini biruim virusul și salvăm doctorii din infern, iar scafandrele și spirtul nu garantează doctorilor că sînt păziți de virus astfel ca să poată merge după tură acasă? Ceva nu e în ordine cu aceste ordine și pare că și scafandrele, și regimul oprimant la care sînt supuși doctorii fac parte din același scenariu de amplificare a panicii.

3. Panica nu știe să aleagă între sănătoși și bolnavi. Frica este irațională și nu poate duce la nimic bun

De ce se crede că speriind populația cu cele mai sinistre scenarii se va obține disciplinarea lor? Este total fals, chiar și pentru faptul că frica nu e medic și nu își alege cu grijă subiecții: s-ar putea să se sperie unul sănătos, iar altul bolnav să umble nestingherit fără mască.

Dar ce facem cu cardiacii, care pot muri de frică? Cunosc cazuri cînd oamenii au picat în ipohondrie, au închis poarta, strigau la oricine încerca să îi viziteze, de frică să nu aducă virusul, ca pînă la urmă să moară de infarct. Toți doctorii ne recomandă să păstrăm calmul și să ne păzim de orice informație care ne poate tulbura, știut fiind că psihicul declanșează reacții în tot sistemul nostru digestiv, sangvinic etc. Oamenii cu afecțiuni grave mor de panică mai des decît de virus.

Aceasta o știe orice doctor, de aceea nici un doctor responsabil nu va face declarații alarmiste. Și e adevărat, nici un doctor respectabil din Chișinău nu a ieșit să semene panică. Panica este opera doctoreselor de facebook și a colegilor oengiști și jurnaliști care se numesc așa singuri.

3. Numărul infectaților a scăzut în trei zile de la 406 la 250

Chiar dacă corul isteroid anunța moartea națiunii pe care o vor aduce discuțiile libere despre coțcăriile Covid. După cum se vede, virusul nu se amplifică de la libertate, ci scade. Dacă este vreo legătură directă între discuțiile fără frică și scăderea virusului, va arătă timpul.

Toată dragostea și prietenia pentru oamenii care fac din adevăr un scut, nu o sperietoare.

Bună dimineața!

Autor: Savatie Baștovoi, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3196200473805923&set=a.1349737538452235