Selectați pagina

Pâinea s-a scumpit ilegal la Chişinău

Pâinea s-a scumpit ilegal la Chişinău

paineExperţii Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), Sergiu Tofilat şi Iulian Rusu, susţin că prin acţiunile de majorare a preţului la pâine au fost încălcate mai multe prevederi legale în domeniul concurenţei.

„Consiliul Concurenţei este obligat să iniţieze investigaţii cu privire la acest caz şi să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia, inclusiv să aplice sancţiunile prevăzute de lege”, susţin reprezentanţii IPRE, potrivit IPN.
Experţii consideră că şi Procuratura Generală este obligată să se autosesizeze cu privire la acest caz şi să iniţieze o cauză penală pentru a stabili dacă în urma deciziei luate de reprezentanţii celor două asociaţii – Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice „Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit” – inclusiv reprezentanţii întreprinderilor participante, s-au încălcat prevederile Codului Penal cu privire la limitarea concurenţei libere.
Totodată, potrivit experţilor, Ministerul Economiei are obligaţia de a analiza modul în care sunt stabilite preţurile la produsele de panificaţie, solicitând şi avizul din partea Consiliului Concurenţei. Preţurile noi, în partea ce ţin de partea reglementată (adaos comercial de 10%) ar urma să intre în vigoare numai după ce sunt întrunite condiţiile de procedură stipulate de actele menţionate mai sus.
Începând cu 15 august, pâinea şi produsele de panificaţie s-au scumpit în medie cu 15%. Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice „Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit” motivează scumpirile prin creşterea preţului la faină, majorarea tarifelor la energie electrică şi la gaze naturale. La fel, se menţionează deprecierea leului, urmată de majorarea preţului materiei prime şi auxiliare pe piaţa internă şi regională.
Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке