Selectați pagina

Pagube mari de după ploi, ajutor de nicăieri

Pagube mari de după ploi, ajutor de nicăieri

8000 hectare, în mare parte de porumb, floarea soarelui și orz au fost distruse de ploile puternice, însoțite de vânt și grindină.

ploi puternice inundatii

Pagube mari de după ploi, ajutor de nicăieri

În total, calamitățile naturale din acest an au afectat 38 de localități în 17 raioane ale țării, unde au mai fost distruse 12 kilometri de drum și smulse peste 800 de metri pătrați de tablă de acoperiș, relatează agrotv.md

Pagubele materiale sunt în proces de estimare de către Comisiile speciale. Datele au fost raportate prim-ministrului interimar în cadrul unei ședințe convocate la Guvern cu participarea ministrului Agriculturii, Ion Perju, ministrului apărării, Victor Gaiciuc, șeful IGSU, Mihail Harabagiu.

Responsabilii au analizat capacitățile de intervenție disponibile în caz de necesitate, evaluând, totodată, perspectivele de diminuare a riscurilor eventualelor fenomene meteorologice periculoase care ar putea avea loc.

Astfel, a fost menționat faptul că la moment nu există pericole de inundații atât în lunca râului Nistru, cât și în cea a râului Prut. În cazul ambelor fluvii debitul de apă se menține ridicat, dar fără a periclita siguranța localităților, existând o marjă de rezervă substanțială până la atingerea cotelor de risc al inundațiilor.

A fost subliniată și necesitatea suplinirii stocurilor disponibile de rachete antigrindină, în acest an fiind deja utilizate circa 5000 de proiectile – dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, dar și amplasarea a 18 noi stații care ar extinde aria de protecție asupra raioanelor Ștefan Vodă, Caușeni, Hâncești și Șoldănești.

Totodată, s-a decis inspectarea suplimentară a digurilor de protecție și întărirea acestora în funcție de necesitate.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.